Acil servis kritik yoğun bakımdaki COVID-19 hastalarında nötrofil/ lenfosit, CRP/albumin ve IL-6/albumin oranlarının mortaliteyi gösterme açısından birbiriyle karşılaştırılması
Comparison of neutrophil/lymphocyte, CRP/albumin and IL-6/albumin ratios with EACH other in terms of mortality in COVID-19 patients in emergency department critical icu
- Tez No: 705499
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAR CANDER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, İlk ve Acil Yardım, Chest Diseases, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, NLO, CRP/Albumin oranı, korelasyon, COVID-19, NLR, CRP/Albumin ratio, correlation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada acil servis kritik yoğun bakımındaki COVID-19 hastalarında çalışılan nötrofil, lenfosit, CRP, albümin ve IL-6 parametrelerinin mortaliteyi göstermekteki etkinliğini saptamayı amaçladık. Gereç ve yöntem Acil krititik yoğun bakım ünitesinde COVID-19 tanısı ile yatırılan 87 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. COVID-19 tanısı, RT-PCR, toraks BT ve klinik durum gözetilerek konulmuştur. Hastaların NLO ve CRP/Albümin oranlarının diğer kan parametreleri ile korelasyon analizi yapılmıştır. Bulgular NLO'nın, prokalsitonin, CRP, nötrofil, IL-6 ve CRP/Albümin oranları ile pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı korelasyona sahi olduğunu bulduk. Ayrıca NLO lenfosit değerleri ile negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı korelasyona sahip olduğunu bulduk. CRP/Albümin oranı ile prokalsitonin ve CRP arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı korelasyon olduğunu tespit ettik. Sonuç NLO'nun COVID-19 tanılı hastaların takibinde kullanışlı bir parametre olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to determine the effectiveness of neutrophil, lymphocyte, CRP, albümin and IL-6 parameters studied in Covıd-19 patients in the emergency room critical intensive care unit in indicating mortality. Materials and Methods 87 patients hospitalized with the diagnosis of COVID-19 in the emergency critical intensive care unit were included in the study. The diagnosis of COVID-19 was made by considering RT-PCR, thorax CT and clinical condition. Correlation analysis of patients' NLR and CRP/Albumin ratios with other blood parameters was performed. Results We found that NLR had a statistically significant positive correlation with procalcitonin, CRP, neutrophil, IL-6 and CRP/Albumin ratios. In addition, we found that there was a statistically significant negative correlation with NLR lymphocyte values. We found a statistically significant positive correlation between the CRP/Albumin ratio and procalcitonin and CRP. Conclusion We think that NLR will be a useful parameter in the follow-up of patients diagnosed with COVID-19.