Acil servise KOAH alevlenme ile başvuran kritik hastalarda mortaliteyi öngörmede decaf skoru ile decaf-laktat'ın (DECALF) karşılaştırılması
Comparison of decaf score and decaf-laktat (DECALF) in prediction of mortality in critical patients applying to the emergency department with COPD flavors
- Tez No: 705500
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN GÜVEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, İlk ve Acil Yardım, Chest Diseases, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: DECAF, DECALF, KOAH, laktat, mortalite, DECAF, DECALF, COPD, lactate, mortality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma, KOAH alevlenme ile başvuran kritik hastalarda DECAF skoruna laktatın eklenmesi ile oluşturulan DECALF skorunu mortalite prediktif ve prognostik değerini göstermek amacı ile yapılmıştır. Gereç ve yöntem İki merkezden alınan 435 hasta ile prospektif olarak dizayn edilen çalışmadır. Acil servise KOAH alevlenme ile başvuran qSOFA'ya göre kritik hasta tanımına uyan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Skorlamaların prognostik değerleri ROC analizi ile karşılaştırıldı. Lojistik regresyon analizi ile skorlamaların 28 günlük mortalite üzerine etkinliği karşılaştırılmıştır. Bulgular İki merkezde çalışmaya dahil edilen 435 KOAH akut alevlenme tanısı alan hastalar dahil edildi. Mortalite prediktivitesi için yapılan ROC analizinde istatistiksel olarak anlamlı çıkan laktat DECAF ve DECALF için sensitivite, spesifite ve AUC hesaplandı. (sırasıyla, %50, %90,3, 0,711, OR:0,622 (%95 CI: 1,573-2,203), %57,6, %64,3, 0,654, OR:0,618 (%95 CI: 1,501-2,291), %60,1, %75,5, 0,744, OR:1,855 (%95 CI: 1,826-,2659)). DECALF skorundaki her bir birimlik artış mortalite riskini 2,203 oranında arttırmaktadır. Tartışma Çalışmamızın sonucunda DECALF skorunun KOAH alevlenme kritik hastalarda mortalite öngördürücü olarak DECAF skorundan daha etkin bir skorlama sistemi olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to reveal the mortality predictive and prognostic value of the DECALF score, which was created by adding lactate to the DECAF score, in critically ill patients presenting with COPD exacerbation. Materials and Method It is a prospectively designed study with 435 patients recruited from two centers. Patients who presented to the emergency department with a COPD exacerbation and fit the definition of critically ill according to qSOFA were included in the study. The prognostic values of the scores were compared with the ROC analysis. The efficiency of scoring on 28-day mortality was compared with logistic regression analysis. Results 435 patients diagnosed with acute exacerbation of COPD who has been joined to the same study from dual centers were included. Sensitivity, specificity and AUC were calculated for lactate DECAF and DECALF, which were statistically significant in ROC analysis for mortality predictivity. (respectively, 50%, 90.3%, 0.711, OR:0.622 (95% CI: 1.573-2.203), 57.6%, 64.3%, 0.654, OR:0.618 (95% CI: 1.501-2.291), 60.1%, 75.5%, 0.744, OR: 1.855 (95% CI: 1.826-.2659)). Each unit increase in the DECALF score increases the risk of mortality by 2,203. Conclusion As a result of our study, we believe that the DECALF score is a more effective scoring system than the DECAF score as a predictor of mortality in critically ill patients with COPD exacerbation.