İkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye'de İngiliz propagandası ve Özel Operasyonlar Dairesi (SOE) yapılanması
The British propaganda during Second World War and activities of Special Operations Executive (SOE) in Turkey
  1. Tez No: 705544
  2. Yazar: TUGAY ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLA DERYA TAĞMAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: İkinci Dünya Savaşı, İngiltere, İstihbarat, Özel Operasyonlar Dairesi, Propaganda, Sabotaj, Türkiye, England, Intelligence, Propaganda, Sabotage, Special Operations Executive (SOE), Turkey, World War II
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
1815 Viyana Kongresi ile Avrupa'da başlayan barış dönemi yüzyılın sonlarında Almanya ve İtalya'nın İngiltere karşısına önemli birer güç olarak çıkmasıyla dengeleri bozmuştur. Bu dengenin bozulması Avrupa'da başlayıp tüm dünyaya yayılan bir Umumi Harbin yaşanmasına neden olmuştur. Birinci Dünya Savaşı sonunda da 1919 Paris Barış Konferansı ile oluşturulmaya çalışılan yeni düzen verimli olmamış ve 1939'da yeni bir savaşın başlamasına neden olmuştur. Diğer yandan sanayi, teknoloji ve bilimde yaşanan gelişmeler savaşlarda kullanılan yöntemleri değiştirmeye başlamıştır. Özellikle kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması ve savaşların sadece meydan savaşı olarak kalmayıp sivilleri de hedef almasıyla propaganda, istihbarat ve sabotaj gibi cephe gerisi faaliyetler önem kazanmaya başlamıştır. İlk olarak Birinci Dünya Savaşı öncesinde İngiltere ve Almanya arasında yaşanan propaganda savaşları Birinci Dünya Savaşıyla diğer ülkelere ve bölgelere yayılarak devletlerin bu konu ile ilgili yapılanmaya gitmelerine yol açmıştır. Birinci Dünya Savaşı'nda etkin bir cephe gerisi yapılanmasına giderek önemli faaliyetlerde bulunan İngiltere, Versailles ve Milletler Cemiyeti düzenine güvenerek, bu faaliyetler ile ilgili çalışmalarını ikinci plana atarak kurulan statükoyu korumaya önem vermiştir. Ancak 1930'lar itibariyle Almanya, İtalya ve Japonya gibi devletlerin revizyonist politikalar izleyerek statükoyu tehdit etmesi İngiltere'nin cephe gerisi faaliyetlerine tekrar önem vermesine sebep olmuştur. 1941 yılında Almanya'nın Yunanistan'ı kısa süre içinde işgal ederek Mihver nüfuz alanı haline getirmesi uzun sürmemiş ve birçok Balkan ülkesinin Almanya'ya teslim olmasıyla, Balkanlar'da Mihver egemenliği hâkim olmuştur. Ortadoğu ve Balkanların kesiştiği stratejik öneme sahip Türkiye'nin olası Alman işgaline karşı örgütlenmesini sağlamak amacıyla, İngiltere'nin bakanlıkları bünyesinde propaganda, sabotaj ve istihbarat birimleri Türkiye'de faaliyetlerine başlamıştır. Bu örgütler içerisinde Özel Operasyonlar Dairesi (Special Operations Executive/SOE) İngiltere adına önemli işlere imza atmıştır.
Özet (Çeviri)
The period of peace that started in Europe with the 1815 Congress of Vienna disrupted the balance of power in Europe with the rise of Germany and Italy as a power at the end of the century. The deterioration of this balance led to a World War that started in Europe and spread all over the world. At the end of the First World War - the 1919 Paris Peace Conference - the balance that could not be established caused a new war to start in 1939. The developments in industry, technology and science have begun to change the methods used in wars. Particularly, with the widespread use of mass media and the fact that wars are not only a field war but also target civilians, behind-the-line activities such as propaganda, intelligence and sabotage have started to gain importance. For starters, the propaganda wars between Britain and Germany before the First World War, spread to other countries and regions with the First World War, causing the states to restructure on this issue. Britain, which carried out important activities by going to an effective behind-the-line structure in the First World War, gave importance to protecting the established status quo instead of these activities, relying on the order of Versailles and the League of Nations. However, as of the 1930s, the threat of the status quo by states such as Germany, Italy, and Japan by following anti-revisionist policies caused England to give importance to its backfront activities again. It did not take long for Germany to invade Greece in a short time in 1941, and with the surrender of many Balkan countries to Germany, the Axis dominance prevailed in the Balkans. Propaganda, sabotage, and intelligence units within the British ministries started their activities in Turkey to organize against the possible German invasion of Turkey, which has strategic importance at the intersection of the Middle East and the Balkans. Among these organizations, the Special Operations Executive has done important work on behalf of the UK.