أثر الشِّعر في تفسير الطَّبرِي سورة المائدة نموذجاً
Arap şiirinin Taberi tefsiri üzerindeki etkisi: Mâide Suresi örneği / The effect of Arab poetry on Tabari explanation example of Surah Maide
  1. Tez No: 705630
  2. Yazar: ABDULSAMAD EYADA ALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Taberȋ, Câmiu'l-beyân, Arap şiiri, şevâhid-i şi'riyye, Mâide Suresi, Taberȋ, Camiu'l-Beyan, Arabic Poetry, Shawahid-i Shi'riyya, Surah Maide
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Araştırmamız, genelde Arap şiirinin Kur'an tefsirine katkısını, özelde de şiirin Muhammed b. Cerîr et-Taberȋ'nin Câmiu'l-beyân adlı tefsiri üzerindeki etkisini Maide süresi örneğinde ele almaktadır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölümde Arap şiirinin doğuşu, üç aşamadan geçerek gelişmesi, Taberȋ'nin yaşadığı döneme kadar Kur'an tefsiri üzerindeki etkisi incelenmiştir. İkinci bölümde Taberȋ'nin hayatı, ilmî kişiliği, hocaları, öğrencileri, Tefsir ilmine katkısı, ayetleri tefsir ederken uyguladığı usulü, müfessirlerin onun tefsirine itibar etmesi ve şiirin tefsirindeki yeri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Taberȋ'nin, ayetlerin anlamlarını belirlerken Cahiliye döneminde veya İslam'ın ilk asırlarında yaşayan şairlerden alıntıladığı şiirler (şevâhid-i şi'riyye) genel olarak ele alınmış, Mâide Suresini tefsir ederken zikrettiği şiirler ise tek tek belirlenerek incelenmiş, bunların yazarları imkan nispetinde tespit edilmiş, hangi türden şiirler olduğu belirlenmiş, Kur'an'ı anlamaya ne derece katkı sağladıkları ortaya konmuştur. Çalışmamızın bu kısmında şiirlerin ayetlerin anlamları için sağladığı dilsel, sarfȋ, nahvȋ, belağȋ, edebȋ vb. delaletler de araştırılmıştır. Aynı şekilde şevâhid-i şi'riyyenin tefsirdeki yerine ve müfessirlerin bu husustaki tartışmalarına da temas edilmiştir. Elde ettiğimiz bilgilerden ve yaptığımız değerlendirmelerden hareketle, Taberî'nin Arap şiirine yüksek derecede vakıf olduğu, onun tefsir anlayışında şiirle istişhadın önemli bir yer tuttuğu, lafızların şiirlerde geçen anlamlarına itibar ettiği, Mâide Suresini tefsir ederken Arap şiirinin seçkin örneklerinden yararlandığı, ayetlerin anlamlarını belirlerken beyitlerdeki anlamları dikkate aldığı ve onlardan mutlaka yararlandığı sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
Our research deals with the contribution of Arabic poetry to the interpretation of the Qur'an in general, and the effect of the poem on Muhammad Bin Cerîr et-Taberȋ's commentary named Câmiu'l-beyân in particular, in the example of Surah Maide. Our research consists of three parts. In the first part, the birth of Arabic poetry, its development through three stages, and its effect on the interpretation of the Qur'an until Taberȋ's lifetime are examined. In the second part, Taberȋ's life, scientific personality, his teachers, his students, his contribution to the science of tafsir, the method he applied while interpreting the verses, the interpreters respect for his tafsir and the place of the poem in his commentaries are discussed. In the third chapter, while determining the meanings of the verses, the poems (şevâhid-i şi'riyye) that Taber quoted from the poets who lived in the Age of Ignorance or the first centuries of Islam are discussed in general and the poems that he mentioned while interpreting the Surah Al-Maide are determined and examined one by one, their authors are determined to the extent possible, what kind of poems they were, and how much they contributed to the understanding of the Qur'an are revealed. In this part of our study, the linguistic, nahvȋ, rhetoric, literary indications that the poems provide for the meanings of the verses have been investigated. In the same way, the place of Shawahid-i Shi'riyya in Tafsir and the discussions of the commentators on this issue have also been analyzed. Based on the information we have obtained and the evaluations we have made, Tabari has a high level of knowledge of Arabic poetry, poetry and istishhad have an important place in his understanding of tafsir, he respects the meanings of words in poems, he makes use of distinguished examples of Arabic poetry while interpreting Surah Mâide, and the meanings of the verses in the couplets are determined. We have reached the conclusion that they take them into consideration and benefit from them.