أثر النزوح في الشعر الموصلي بعد 2014
2014 sonrasındaki göçün Musul şiirine etkisi / The effect of immigration on Mosuli poetry after 2014
- Tez No: 802727
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Göç, Şikayet, Musul Şiiri, Ayrılış, Özlem, İmmigration, complaint, Mosul poetry, departure, nostalgia
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Araştırma, göçmenliğin şiire etkisini ve şairlerin göçmenlik sırasında geçirdikleri zorlu koşullardan etkilenmesi sonucu oluşan yeni bir şiir türünün özelliklerini açıklamayı amaçlamaktadır. Ümmetin başına gelen her olay, onu temsil eden ve onunla etkileşime giren yeni bir şiir üretmiştir. Bu nedenle, 2014 yılındaki göç, bu dönemde insanlığın yaşadığı en şiddetli olguyu temsil etti. Bunun sonucu olarak yeni bir şiir türünün ortaya konması gerekliydi. Ayrıca bu yeni şiir türünün eleştirisi de onu takip etmek zorundaydı. Araştırmacı“2014 Sonrasındaki Göçün Musul Şiirine Etkisi”başlıklı araştırmasını gerçekleştirdi. Araştırma giriş ve 3 ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde göç şiirini oluşturan kelimeler incelenmektedir. İkinci bölümde göç şiirinde kullanılan üsluplar ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde ise göç şiirinin içeriği ve çalışmaya ek konular işlenmektedir. Araştırma, şu sonuçlara ulaşmaktadır; Orta doğudaki göç, şairlerin bu minvalde şiir yazmasına sebbeb olduğu gibi ayrıca bir göç şiir ekolü meydana getirmiştir. Göç şiirine hakim olan dilsel üsluplar; nida (seslenme), nehy (yasaklama), emir ve istifham üsluplarıdır.
Özet (Çeviri)
You interact with it, interact with it, and interact with it in the year 2014, it represented a phenomenon that humanity went through in its time. The researcher began studying the research titled (The Effect of Displacement on Mosuli Poetry after 2014), so he divided the research into an introduction to three chapters, the first of which studied traditionalism, and the third of which studied the contents of displacement and the extensions of scientific research. The research reached a set of results, including displacement, the style of calling and prohibiting, interrogative and interrogative, a poetic school of displacement.