Sağlıklı bireylerde tüm beden vibrasyon eğitiminin kas özelliklerine etkisi
The effect of whole body vibration training on muscle properties in healty individuals
  1. Tez No: 705717
  2. Yazar: FİLİZ BAŞOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY ÇEVİK SALDIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Tüm Beden Vibrasyonu, Kas Mekanik Özellikleri, MyotonPRO, Kas Kuvveti, Esneklik, Whole Body Vibration, Muscle Mechanical Properties, MyotonPRO, Muscle Strength, Flexibility
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı sabit, düşük yoğunlukta altı hafta uygulanan tüm beden vibrasyon'un alt ekstremite diz eklemi ekstansörleri ve ayak bileği eklemi dorsifleksör kasları üzerindeki etkisini incelemekti. Yöntem: Aktif bir spor branşına dahil olmayan, kırk sağlıklı genç yetişkin birey basit randomizasyon ile kontrol (n=20) ve vibrasyon (n=20) grubuna ayrıldı. Vibrasyon grubu, düşük frekans (25 Hz), düşük amplitüd de (2mm), sabit altı hafta süren eğitime haftanın ardışık olmayan iki günü dahil edildi. Seanslar statik squat pozisyonunda, 10 tekrarlı olacak şekilde, 60 sn dinlenme süresi verilerek 20 dk süre ile uygulandı. Kontrol grubuna herhangi bir eğitim verilmedi. Alt ekstremite esnekliğinin değerlendirmesinde Otuz Uzan Testi, izometrik kas kuvveti değerlendirmesinde dinamometre (Lafeyette), kas mekanik özelliklerinin değerlendirmesinde ise dijital palpasyon cihazı (MyotonPRO) kullanıldı. Bulgular: Vibrasyon grubunda sağ (p= 0,046) ve sol (p˂0,001) ayak bileği eklemi dorsi fleksölerinin izometrik kas kuvveti arttı. Sağ (p= 0,014) ve sol (p= 0,021) alt ekstremite dorsifleksörlerinin elastisitesi vibrasyon grubunda arttı. Her iki grupta da diz eklemi ekstansörlerinin kas özelliklerinde değişiklik gözlenmedi (p˃0,05). Sonuç: Düşük yoğunluklu tüm beden vibrasyon eğitimi alt ekstremite distalinde ayak bileği eklemi dorsifleksörlerinin kas kuvvetini ve elastisitesini iyileştirmede etkili oldu. Diz eklemi ekstansörlerinin kas özelliklerinde düşük yoğunluklu vibrasyon programı ile gelişim gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to examine the effect of constant, low-intensity whole-body vibration on lower extremity knee joint extensors and ankle joint dorsiflexor muscles. Methods: Forty healthy-young adults who were not involved in an active sport were divided into control (n=20) and vibration (n=20) groups by simple randomization. The vibration group was included in the low frequency (25 Hz), low amplitude (2mm), fixed six-week training on two non-consecutive days of the week. The sessions were performed in the static squat position for 10 repetitions, with 60 seconds of rest, for 20 minutes. No training was given to the control group. The Sit and Reach Test was used for the evaluation of lower extremity flexibility, a portable dynamometer (Lafeyette) for the evaluation of isometric muscle strength, and a digital palpation device (MyotonPRO) for the evaluation of muscle mechanical properties. Results: Isometric muscle strength of the dorsiflexors of the right (p=0.046) and left (p˂0.001) ankle joint increased in the vibration group. There was an increase in the elasticity of the right (p=0.014) and left (p=0.021) lower extremity dorsiflexors in the vibration group. No change was observed in the muscle properties of the knee joint extensors (p˃ 0.05) in both groups. Conclusion: Whole-body vibration at low intensity was effective in improving the muscle strength and elasticity of the ankle dorsiflexors in the distal lower extremity in a training period of six weeks. No improvement was observed in the muscle properties of knee joint extensors with the low-intensity vibration program.