Fotosentez ve hücresel solunum konusunun teknoloji destekli tahmin-gözlem-açıklama tekniği ile öğretiminin ortaokul öğrencilerinin başarısına etkisi
The effect of teaching photosynthesis and cellular respiration with technology supported prediction-observation-explanation technique on the success of secondary school students
  1. Tez No: 705813
  2. Yazar: MELİKE GÖNÜLKIRMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM ÇINGIL BARIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Bilgisi Eğitimi, Uzaktan Eğitim, Tahmin-Gözlem-Açıklama Tekniği (TGA), Fotosentez ve Hücresel Solunum, Bilimsel Süreç Becerileri, Science Education, Distance Education, Prediction-Observation-Explanation Technique (POE), Photosynthesis and Cellular Respiration, Scientific Process Skills
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Sunulan tez çalışmasında Fen Bilimleri dersi“Fotosentez ve Hücresel Solunum”konularına yönelik teknoloji destekli Tahmin-Gözlem-Açıklama etkinliklerinin, uzaktan eğitim yoluyla öğretiminin, ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin akademik başarıları ve bilimsel süreç beceri düzeyleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı İstanbul ili Fatih ilçesi Vedide Baha Pars Ortaokulu 8. sınıfında öğrenim gören 40 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında rastgele atama yoluyla 8/D sınıfı deney grubu (N=20), 8/H sınıfı ise kontrol grubu (N=20) olarak belirlenmiştir. Konuların öğretimi; deney grubunda, araştırmacı tarafından geliştirilen teknoloji destekli TGA etkinlikleri ile kontrol grubunda ise çalışmanın yapıldığı eğitim-öğretim döneminde kullanılan 8. sınıf Fen Bilimleri ders kitabındaki etkinlikler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Dilek (2006) tarafından geliştirilen“Fotosentez ve Solunum Başarı Testi”ile Aydoğdu, Tatar, Yıldız ve Buldur (2012)' a ait "Bilimsel Süreç Becerileri Ölçeği'' kullanılmıştır. Veriler, uygulama öncesi ve sonrasında her iki gruba Fotosentez ve Hücresel Solunum Akademik Başarı Testi ve Bilimsel Süreç Becerileri Ölçeği uygulanarak elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler SPSS paket programı ile değerlendirilmiştir. Deney ve kontrol gruplarına uygulanan ön test ve son testin karşılaştırılmasında parametrik olmayan Mann-Whitney U ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre akademik başarı ve bilimsel süreç beceri düzeyleri açısından deney grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In the presented thesis, it is aimed to examine the effect of distance education teaching of technology supported Prediction-Observation-Explanation activities for the subjects of“Photosynthesis and Cellular Respiration”in science course on the academic achievement and scientific process skill levels of secondary school 8th grade students. In the research, a quasi-experimental design with pretest-posttest control group was used. The study group of the research consists of 40 students studying in the 8th grade of Vedide Baha Pars Secondary School in Fatih district of Istanbul province for 2020-2021 academic year. Within the scope of the research, the 8/D class was determined as the experimental group (N=20) and the 8/H class as the control group (N=20) by random assignment. Teaching the subjects; in the experimental group, the technology-supported POE activities developed by the researcher and the control group were carried out with the activities in the 8th grade science textbook used in the education period in which the study was conducted. In the research,“Photosynthesis and Cellular Respiration Achievement Test”developed by Dilek (2006) and“Scientific Process Skills Scale”belonging to Aydoğdu, Tatar, Yıldız and Buldur (2012) were used as data collection tools. The data were obtained by applying the Photosynthesis and Cellular Respiration Achievement Test and the Scientific Process Skills Scale to both groups before and after the application. The data obtained in the research were evaluated with the SPSS package program. Non-parametric Mann-Whitney U and Wilcoxon Signed Ranks tests were used to compare the pretest and posttest applied to the experimental and control groups. According to the results of the study, a significant difference was found in favor of the experimental group in terms of academic achievement and scientific process skill levels.