Fen bilgisi öğretmen adaylarının bitkilerde kuru kütle artışı ve insanlarda kiloların vücuttan atım yolları ile ilgili düşünceleri
Prospective science teachers views about how plants gain their dry mass and how the mass leaves human body during weight loss
  1. Tez No: 336124
  2. Yazar: ZEYNEP MERVE OSKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH TAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: kavram yanılgıları, bitkide kuru kütle artışı, kilo kaybı, insanda kilo kaybı, insanda kütle azalımı, kavramsal öğrenme, fen kavramları, fotosentez, hücresel solunum, misconceptions, plants? dry mass gain, human weight loss, mass reduction in human beings, conceptual learning, science concepts, photosynthesis, cellular respiration
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmanın amacı, Fen Bilgisi öğretmen adaylarının, i) bitkilerde meydana gelen kuru kütle artışı, ii) insanlarda meydana gelen kilo kaybı, iii) kiloların insan vücudunu terk etme yolları, hakkındaki düşüncelerini araştırmaktır. Çalışma sırasında, Fen Bilgisi öğretmen adaylarının yukarıda bahsedilen kavramlar ve durumlar hakkındaki bilgileri ve kavram yanılgıları belirlenmiştir.Çalışmada, içerik analizi (bir nitel araştırma yöntemi olarak) kullanılmış ve veri analizinde Nvivo 9 yazılımından faydalanılmıştır. Çalışmaya, Türkiye?deki iki büyük devlet üniversitesinde 2012 Bahar dönemindeki altmış üç son sınıf Fen bilgisi öğretmen adayı katılmıştır. Çalışmada, veri toplama aracı olarak iki aşamalı tanılayıcı test kullanılmıştır. Ayrıca, yarı yapılandırılmış, görüşmeler katılımcılar arasından rastgele seçilen beş kişi ile yürütülmüş, ses bandı haline getirilmiştir.Elde edilen bulgular, katılımcıların fotosentez ve hücresel solunum süreci hakkında birçok kavram yanılgısına sahip olduklarını ve bu olguları açıklamak için bilimsel yöntemden çok informal düşünme eğiliminde olduklarını göstermektedir. Sonuçlar ve çıkarımları detaylı şekilde tartışılmıştır. Ancak, fotosentez ve solunum/hücresel solunum temel kavramları, Türkiye?de uygulanan fen müfredatında orta okul düzeyinden itibaren öğretilmeye başlansada, mezun olduklarında öğretmen olmak ve bu kavramları öğretmeleri istenen üniversite öğrencileri tarafından hala temel anlayış eksikliğine sahiplik düzeyindedir. Bu bağlamda, çalışma anlayışları tanılamada müfredat geliştiriciler ve biyoloji öğretmenleri için bir turnusol kağıdı vazifesi yapmakta ve fotosentez ve hücresel solunum öğrenimi ve öğretimini geliştirmeye yönelik olarak yol göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate prospective science teachers? thinking about I) dry mass increase occurring in plants, ii) weight decrease occurring in human beings, and iii) in which ways the body mass leave human body in case of weight loss. During the study I determined prospective science teachers? knowledge and misconceptions about concepts and facts related to the above mentioned situations.In this study, I used content analysis (as a qualitative research method) and utilized the Nvivo9 software for handling the data. Sixty three senior prospective science teachers participated in study in spring semester 2012 at two large state universities in Turkey. In this study, a two-stage diagnostic test was used as the data collection instrument. Additionally, semi-structured, audio taped interviews were conducted with five randomly selected participants.The findings indicate that the participants have several misconceptions about process of photosynthesis and cellular respiration, and that they tend to think informally, rather than scientifically in their reasonings.The results and their implications are discussed in detail. However, it should be stressed that although the core concepts of photosynthesis and respiration/cellular respiration, are included in Turkish science curricula since middle school grades, the university students who are expected to teach these concepts when they become teachers still lack an understanding of their essence. In that regard, the current study has served as a litmus paper for biology educators and curriculum developers for diagnosing understandings and showing the way for improvement in teaching and learning photosynthesis and cellular respiration.