Ankara ili Beypazarı ilçesinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan toprak toplulaştırması projesinin üretici bakış açısıyla değerlendirilmesi
Evaluation of the soil consolidation project implemented by the General Directorate of State Hydraulic works in Beypazari district of Ankara province from the producer's perspective
  1. Tez No: 705856
  2. Yazar: ÖZLEM ALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİFE SEMA GÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak Toplulaştırması, Toprak Maliki, Mülk İşletme, Toplulaştırma Bilinç Düzeyi, Katılımcılık, Land Consolidation, Land Owner, Landed property premises, Consolidation Awareness Level, Participatory approach
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Türkiye'de 1961 yılından bu yana zaman içerisinde, değişen kanunlara göre, başka kurumlar tarafından yürütülmüş olan toprak toplulaştırması görevi, sulama altyapı hizmetleri ve toplulaştırma çalışmaları 28 Nisan 2018' de Devlet Su İşleri (DSİ)'ye verilerek tek sorumlu kuruluş üzerinden yürütülmesi amaçlanmıştır. Bu düzenleme ile toplulaştırma için en verimli çalışma şekil olan sulama yatırımlarının toplulaştırma çalışmaları ile birlikte planlanması ve bir bütün olarak gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma; bu yaklaşımın uygulamadaki sonuçlarını değerlendirmek üzere DSİ tarafından Ankara İli Beypazarı İlçesinde Kızılcasöğüt, İnce pelit ve Uruş mahallelerinde 2016 ve 2019 tarihleri arasında uygulanan toprak toplulaştırmasının toprak malikleri açısından değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada toplulaştırmanın en önemli paydaşı olan toprak maliki bakış açısı ele alınarak, toprak maliklerinin toplulaştırmaya karşı nasıl bir yaklaşım içinde oldukları, hangi aşamalarda daha aktif katılım sağlamalarının çalışmaların başarısına katkı sağlayacağı, toprak maliki gözüyle çalışmaların hangi yönlerinin geliştirilmesi gerektiği ve beklentileri ele alınarak incelenmiştir. Konunun toprak malikleri açısından değerlendirilmesi toplulaştırmanın başarısı açısından önemli olan gönüllüğü artırmaya yarayacak önlemlerin alınmasına olanak sağlayacaktır. Toplulaştırma alanında 112 toprak maliki ile yapılan anket çalışması ve gözlemler yanında DSİ personeli ve yöneticileri ile yapılan görüşmeler sonucunda DSİ'nin de kendi içinde daha dinamik bir yapılanmaya gitmesi, personel kapasitesini güçlendirmesi ve farklı meslek grupları ile zenginleştirerek toprak malikleri ile iletişimi güçlendirmesi kurumun alanda başarısını verilen hizmetin kalitesini artıracağı bulgularına ulaşılmıştır. Bundan başka projenin sonucundan memnuniyet farkı olmaksızın toprak maliki görüşleri; bilgilendirilme isteği, katılımcı anlayışla hareket edilmesi, adaletli davranılması, kamunun güvencesinin ve varlığının daha görünür olması şeklinde dört temel husus olarak belirlenmiştir. Konu uzmanlarının da üzerinde uzlaştığı şekilde; toplulaştırma çalışmalarında öznenin kırsaldaki insanın elindeki en önemli varlığı olan toprağı olması nedeniyle, yürütülen çalışmalarda konunun sadece teknik ve ekonomik açılardan değil sosyolojik ve kırsaldaki insanın psikolojisi açısından da değerlendirilerek özenli bir toplulaştırma uygulanmasının gerektiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkey; land consolidation, has been conducted by different institutions in different years according to different laws since 1961, was given to the State Hydraulic Works (DSİ) on April 28, 2018 for the purpose of performing irrigation and land consolidation from one source. Thanks to this regulation, planning and performing of irrigation investments together with consolidation works as a whole will be carried out, which is the most efficient way of consolidation. This study was carried out to evaluate the practical results of this finding, which has been put forward by many studies. The land consolidation that applied by DSI between April 2016 and December 2019 in Ankara, Beypazarı District has been evaluated from the land owner's view. In the study, the producer perspective, which is the most important stakeholder of land consolidation, was taken into consideration; and the attitude of producers, at which stages they should participate more actively which aspects of the studies should be developed from the perspective of the land owner and their expectations were examined. It is thought that the evaluation of the issue from the point of landowners will enable taking measures to increase volunteerism, which is important for the more efficient execution and success of consolidation. As a result of the surveys made with 112 landowners in the field of consolidation and observations, as well as the interviews with DSI staff have been found that DSI should be more dynamic, strengthen its personnel capacity with different occupational groups. In this way, it has been found that the success of the institution and the quality of the service provided will increase. In addition, the landowner opinions, regardless of the difference in satisfaction with the outcome of the project, has been determined as; having better information, participatory approach, justice, and the public authority's guarantee and existence in the field. Experts also agree that the subject in consolidation studies is the land, which is the most important asset of people in the rural area. That is why it is determined that to act sensitively in terms of not only technical and economic aspects but also sociological and psychology of the rural people is necessary.