Türkiyedeki kayropraktistlerin; manipülasyon tercihleri ve sebepleri
Chiropractists in Turkey; manipulation technique preferences and reasons
- Tez No: 705893
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR SARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Anatomy, Physical Medicine and Rehabilitation, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Tamamlayıcı Tıp, Kayropraktik, Manipülasyon, Manipülatif Tedavi, Fiziksel Tıp, Complementary Medicine, Chiropractic, Manipulation, Manipulative Therapy, Physical Medicine
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Muskuloskeletal ağrılar dünyada en sık sağlık hizmetine başvuru ve iş gücü kaybı sebeplerindendir. Kayropraktik, özellikle muskuloskeletal ağrılar gibi sağlık sorunlarıyla başa çıkmada önde gelen ve bu alana odaklanmış bir sağlık mesleğidir. Kayropraktistler dünyada en fazla sağlık çalışanına sahip meslek gruplarındandır. A.B.D' de en yaygın, en iyi regüle edilmiş ve en güçlü bir şekilde kabul edilmiş geleneksel ve tamamlayıcı tıp meslek gurubudur. Kayropraktik mesleği 1895 yılından bugüne 126 yıldır birçok teknik, yöntem ve çeşitli methodlarla manipülasyonlar yapmaktadır. Günümüz tıbbında sürelerinin uzaması, yüksek tedavi giderleri, cerrahi girişimlerin gerekliliğin sorgulanması, cerrahiden sonra bile ağrıların ve iş gücü kayıplarının tekrarlayabilmesi hasta, hastaları çeşitli arayışlara itebilmektedir. Kayropraktik, göreceli yan etkilerinin az olması, maliyet etkin olması, tedaviden fayda görme süresinin düşük olması tercih edilme sebeplerindendir, çalışmamızda hastaların tercih sebepleride analiz edilmeye çalışılmaktadır. Ülkemizde geleneksel ve tamamlayı tıp şemsiyesi altında kendine yer bulan kayropraktik mesleğinin daha saygın yere gelebilmesi için yapılacak her çalışma çok önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı; kayropraktistlerin hangi rahatsızlık için hangi yöntemi tercih ettikleri ve bu tercihin arkasındaki sebepleri tanımlamaktır. Çalışma sonucunda ulaşacağımız bilgiler tercihlerin arkasındaki sebepleri analiz etmemiz gelişim sürecinin ileri aşamalarındaki ülkeler ile karşılaştırma yapacak verileri sağlayacaktır. Kayropraktistlerin muskuloskeletal hastalıklarda tercihlerini incelenmesi, hasta açısından daha standardize ve kanıta dayalı yaklaşımların saptanmasını amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Musculoskertal pain is one of the most common reasons for applying to health services and loss of workforce in the world. Chiropractic is a leading and focused health profession in dealing with health problems, especially musculoskeletal pain. Chiropractors are among the occupational groups with the highest number of health workers in the world. It is the most common, best regulated, and most strongly accepted traditional and complementary medicine profession in the United States. The chiropractic profession has been performing manipulations with many techniques, methods and various methods for 126 years since 1895. In today's medicine, the prolonged duration, high treatment costs, questioning the necessity of surgical interventions, recurring pain and loss of work force even after surgery can push patients and patients to various searches. Chiropractic is preferred because of its relatively low side effects, cost-effectiveness, and low duration of benefit from treatment. In our study, the reasons for preference of patients are tried to be analyzed. Every work to be done is very important in order for the chiropractic profession, which has a place under the umbrella of traditional and complementary medicine in our country, to become more respected. The aim of this study; The aim is to define which method chiropractors prefer for which discomfort and the reasons behind this preference. The information we will reach as a result of the study will provide data that will make comparisons with countries in the advanced stages of the development process by analyzing the reasons behind the preferences. Examination of chiropractors' preferences in musculoskeletal diseases aims to determine more standardized and evidence-based approaches for the patient.