Review of agile methodologies in banking software development sector in Turkey
Türkiye'de finans sektöründeki çevik yazılım geliştirme uygulamaları üzerine inceleme
  1. Tez No: 705892
  2. Yazar: ÖZNUR KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ÇEPNİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılım geliştirme, Çevik, Scrum, Software development, Agile, Scrum
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Geçtiğimiz 50 yıl boyunca, yazılım geliştirme ekiplerinin öngörülebilir ve uygun maliyetli süreçler elde etmesine yardımcı olmak için birçok farklı yazılım mühendisliği metodolojisi, süreci ve modeli önerildi. Ancak yazılım geliştirme şirketleri müşteri memnuniyetsizliği, teslim tarihine yetişememe veya yazılımın kendisindeki hatalar gibi sorunları günümüzde yaşamaya devam etmektedir. VersionOne firması tarafından yapılan 11. Yıllık Çevik Durum Anketi'ne göre, çevik metodoloji, yazılım geliştirme süreçlerine özel olarak tasarlanmıştır. Çevik metodoloji ile yazılım geliştirme, müşteriyi sürece dahil eden bir yöntemdir ve yazılım düzenli olarak tekrar eden parçalara bölünerek geliştirilir. Çevik süreç, yazılımın kısa aralıklarla hızlı bir şekilde geliştirilmesini sağlarken, süreçte dokümantasyonun hazırlanmasına da olanak tanır. Bu yöntem, üretkenliği ve yazılım kalitesini artırırken yazılım teslim süresini azaltır. Çevik metodolojiler, yazılım geliştirme şirketleri tarafından giderek artan bir şekilde benimsenmektedir, bunun nedeni bu yöntemin ortaya çıkartılan ürünlerin kalitesini artırmasıdır. Bu tez projesinde, çevik süreçlerin en çok kullanılan yöntemlerinden biri olan Scrum modeli incelenmiştir. Scrum yönteminin tarihsel gelişimi, içeriği ve kuralları literatür araştırmasıyla sunulmuştur. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de yazılım geliştirmede çevik uygulama konusunda, çevik uygulamalara dönüş sürecine girmeye değerlendiren kuruluşlara ve araştırmacılara bakış açısı sağlamaktır. Bu amaca ulaşmak için literatür incelemelerine dayalı anket yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
During the past 50 years, there have been many different software engineering methodologies, processes, and models proposed to assist software development teams to obtain predictable and cost-effective processes. But many years later, software development companies still have similar problems like customer unsatisfaction, not being able to deliver on the deadline or bugs in the software itself. According to the 11th Annual State of Agile Survey by VersionOne, agile methodology is mostly used and originally designed for the software industry in processes. Software development with agile is a method that involves the customer in the process, and the software is developed by dividing into iterations. While the agile process enables the software to be developed rapidly with short intervals, it also allows the preparation of documentation in the process. This method decreases software delivery time while increasing productivity and software quality. Agile methodologies are increasingly being adopted by the software development companies as it assures incremental software development and better quality of products. In this thesis project, the Scrum model, which is one of the most used methods of agile processes is examined. The historical development, content and rules of the process are presented with the literature research. The aim of this study is to provide perspective to researchers and organizations that consider transformation to agile practices about agile implementation in software development in Turkey. To achieve this objective, survey method is used based on the examinations of literature view