Osmanlı modernleşmesinde kadın ve kadın eğitiminin yeri: Ahmet Mithat Efendi örneği
The role of women in Ottoman modernization example of Ahmet Mithat Efendi
- Tez No: 706007
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Modernleşme, Osmanlı Modernleşmesi, Kadının Eğitimi, Ahmet Mithat Efendi, Modernization, Ottoman Modernization, Education of Women, Ahmet Mithat Efendi
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez çalışmasının konusu Osmanlı Modernleşmesinde Kadın ve Kadın Eğitiminin Rolü: Ahmet Mithat Efendi Örneği'dir. Araştırmada Osmanlı modernleşmesinin ortaya çıkışı, modernleşmede kadınlara yönelik çalışmalar ve kadınların eğitimleri ile ilgili gelişmeler, Ahmet Mithat Efendi'nin eserleri üzerinden incelenmektedir. Çalışma giriş ve sonuç bölümleri dışında üç ana bölüm halinde düzenlenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde modernleşme konusu, Osmanlı modernleşmesinin ortaya çıkışı ve gelişimi, dönem dönem incelenmiştir. Burada bu dönemlerdeki yenileşme hareketleri ve eğitimde yapılan yenilikler incelenmiştir. İkinci bölümde tez araştırmasının iskeletini oluşturan Osmanlı modernleşmesinde kadın konusu işlenmiştir. Burada Osmanlı modernleşmesine katkı sağlamış olan bazı kadınların hayatları, kadınların kurduğu cemiyetler ve kadınların yayımladıkları gazeteler incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Osmanlı modernleşmesinde kadın ve kadın eğitimi konusu, Türk edebiyatının sahip olduğu en üretken yazarlardan biri olan Ahmet Mithat Efendi'nin eserleri üzerinden incelenmiştir. Bu bölümde ilk olarak Ahmet Mithat'ın hayatı ve edebi kişiliği incelenmiştir ve başlıca eserlerine değinilmiştir. Son olarak da Ahmet Mithat Efendi'nin eserlerinde modernleşme ve kadın konularına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is Women and the Role of Women Education in Ottoman Modernization: The Example of Ahmet Mithat Efendi. The research examines the emergence of Ottoman modernization, studies for women in modernization and developments in women's education through the works of Ahmet Mithat Efendi. The study is organized in three main sections apart from the introduction and conclusion sections. In the first part of the study, the subject of modernization, the emergence and development of Ottoman modernization, and its development are examined from time to time. Here, the innovation movements in these periods and the innovations in education are examined. In the second part, the subject of women in Ottoman modernization, which constitutes the skeleton of the thesis research, is discussed. Here, the lives of some women who contributed to Ottoman modernization, the societies founded by women and the newspapers published by women were examined. In the third chapter, the subject of women and women's education in Ottoman modernization is examined through the works of Ahmet Mithat Efendi, one of the most productive writers in Turkish literature. In this section, first of all, Ahmet Mithat's life and literary personality were examined and her main works were mentioned. Finally, modernization and women are included in Ahmet Mithat's works.