Gazeteci ve siyasetçi kimliğiyle Cihat Baban (1911-1984)
Cihat Baban (1911-1984): A journalist and a politician
  1. Tez No: 706023
  2. Yazar: PELİN HELVACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. AHMET KUYAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Biyografi, Türk siyasi tarihi, seçkinler, Biography, Turkish political history, Turkish elite. Cihat Baban (1911-1984)
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 306
Özet
Babanzade ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi Cihat Baban (1911-1984), önemli bir gazetecidir ve siyasetçidir. Tek parti döneminde CHP müfettişliğinin Erzurum'da çıkardığı Doğu gazetesi ile gazeteciliğe başlayan Baban, İstanbul'a döndüğünde Tasvir gazetesini çıkarmıştır. Yazar, basın özgürlüğü ve demokrasi arayışıyla DP'ye katılmış, DP'den 1946 yılında bağımsız milletvekili olmuş, 1950 ve 1954 yıllarında ise DP milletvekili olmuştur. DP'nin otoriterleşmesi üzerine 1957'de Hürriyet Partisi'nin (HP) kuruluşunda yer alan Baban, 1958'de HP'nin CHP ile birleşmesinden sonra CHP'nin yönetim kurulunda bulunmuştur. Baban, 1960 darbesinden sonra Milli Birlik Komitesi'nin atamasıyla bir müddet Basın, Yayın ve Turizm Bakanı olmuştur. 1965 seçimlerinde CHP milletvekili olan Baban, bu süreç içinde CHP'deki Ecevit'in ortanın solu çizgisini benimsememiş ve CHP'den yavaş yavaş kopmuştur. Bu süre içinde ve 1970lerde gazeteciliğini sürdüren yazar, 1980 darbesinden sonra Kültür Bakanı olmuştur. Bu tez, Türk siyasal tarihini arka plana koyarak liberal ve demokrat olarak yola çıkan bir gazeteci ve siyasetçinin muhafazakâr Kemalist'e dönüşümünü göstermeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Cihat Baban (1911-1984) was a member of the small group of Turkish elites who played a crucial role from the 1940s to the 1980s. The political climate in which Baban lived was a unique one that heralded a nation-state building, a rigid power struggle and a successful shift to multi-party politics. As a journalist and a newspaper owner in the 1940s, his critical stance was consolidated in politics, as he was elected an MP for two terms from the opposition party, Democrat Party. Yet, his controversial position could be witnessed in several occasions: The construction of the Kemalist ideology as a student, experiencing the hardships of World War II in eastern Anatolia as a journalist, taking part and breaking up from the DP in the 1950s and contributing to the formation of a new party, the Freedom Party. His assignment in 1960 and 1980 Constitutional Assemblies after military interventions also confirms this in two ways: He was neither an ardent opponent to the Kemalist principles nor the Republican People's Party, but he had an idealism to reach a functional democracy despite his collaboration with the military. I aim to examine the interplay between political history and his biography in line with the changing understanding of democracy in Turkey.