Suriyeli Bayır-Bucak Türkmenlerinin Yayladağı'ndaki mekansal dağılışları ve sosyo-kültürel durumlarının analizi
Spatial distribution of Syrian Bayır-Bucak Turkmen in Yayladağı and socio-cultural analysis of the conditions
  1. Tez No: 706138
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN AKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY ÖCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Sosyoloji, Geography, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yayladağı, Bayır-Bucak Türkmenleri, Mekânsal Dağılış, Göç, Yayladağı, Bayır-Bucak Turkmen, Spatial Distribution, Migration
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Son yılların en güncel sorunlarından biri haline gelen göç, ülkemizde de 2011 yılında başlayan Suriye'deki iç karışıklıkların ardından bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. 2011 yılından bu yana ülkemize 4 milyona yakın Suriyeli gelmiş ve barınma merkezleri ile kentlerde yaşamaya başlamışlardır. Bu durum birçok sınır şehrinde konut, altyapı, istihdam ve sosyo-kültürel uyum problemlerine neden olmuştur. Çalışma konumuz olan Türkiye'nin en güney noktasının bulunduğu Hatay ilinin Yayladağı ilçesindeki Suriyeli Bayır-Bucak Türkmenlerinin mekânsal dağılışları ve sosyo-kültürel durumları SPSS 26 paket programında analiz edilmiştir. Araştırma sürecinde yapılan anketlerle elde edilen verilerin işlenmesi ve analizi önem arz etmektedir. Analiz esnasında frekans ile yüzde analizleri yapılmış ve değerlendirilirken t-testi ve tek yönlü varyans (ANOVA) çözümlemelerinden yararlanılmıştır. Çalışma kapsamında mekânsal dağılım SSPS 26 paket programındaki analizle birlikte resmi makamlardan elde edilen nüfus verileri sentezlenerek mekânsal dağılımları ArcGIS 10.3 programı ile harita üzerinde işlenerek dağılış sebepleri yorumlanmıştır. Bu kapsamda kentte yaşamakta olan 200 Bayır-Bucak Türkmenine uygulanan anket formunun analiz sonuçlarının bulguları yorumlanmıştır. Bu bağlamda elde edilen bulgulara göre; Yayladağı'nda yaşayan Bayır-Bucak Türkmenlerinin önemli bir kısmı geldikleri ilk yıl içerisinde memleketlerine dönmeyi düşünmüş ancak savaşın sona ermemesinden dolayı burada yaşamaya devam etmişlerdir. Katılımcıların yarısı gelecekte Suriye'de yaşamak istediklerini belirtmiştir. Yayladağı'nda istihdamın yetersiz olmasından dolayı Bayır-Bucak Türkmenlerinin devamlılığı olan işler yerine gündelik işlerde çalıştıkları sonucu ortaya çıkmıştır. Bayır-Bucak Türkmenleri ile Yayladağı halkının dil kültürünün ortak olması mekânda sorun yaşamadıklarını ortaya koymuştur. Dil kültürünün ortak olmasıyla birlikte geldikleri mekâna göre yaşadıkları mekânın güvenli olması, Türkiye'de gelecek planı yaptıkları ve yaşamlarını devam ettirecekleri çıkarımı yapılmasına neden olmuştur. Bu mekânda yaşamayı düşünmeleri sosyo-kültürel uyumun zaman içerisinde sorunsuz sağlanacağı sonucunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Migration, which has become one of the most current problems of recent years, appears as a problem in our country after the internal turmoil in Syria that started in 2011. Since 2011, nearly 4 million Syrians have come to our country and they have started to live in shelters and cities. This situation has caused housing, infrastructure, employment and socio-cultural adaptation problems in many border cities. In our studying subject, the spatial distribution and socio-cultural status of the Syrian Bayır-Bucak Turkmen in the Yayladağı district of Hatay province, where the southernmost point of Turkey is located, were analyzed in the SPSS 26 package program. It is important to process and analyze the data obtained through the surveys conducted during the research process. During the analysis, frequency and percentage analyzes were made. T-test and one-way variance (ANOVA) analyzes were used while evaluating. Within the scope of the study, the spatial distribution, together with the analysis in the SSPS 26 package program, the population data obtained from the official authorities were synthesized. Afterwards, the spatial distributions were processed on the map with the ArcGIS 10.3 program and the reasons for the distribution were interpreted. In this context, the findings of the analysis results of the questionnaire applied to 200 Bayır-Bucak Turkmen living in the city were interpreted. According to the findings obtained in this context; A significant part of Bayır-Bucak Turkmen living in Yayladağı thought of returning to their homeland in the first year they came, but they continued to live here because the war did not end. Half of the participants stated that they want to live in Syria in the future. Due to the insufficient employment in Yayladağı, it has emerged that Bayır-Bucak Turkmens work in daily jobs instead of permanent jobs. The common language culture of Bayır-Bucak Turkmens and Yayladağı people revealed that they did not have any problems in the place. The fact that the language culture is common and the place they live in is safe, according to the place they come from, has led to the conclusion that they will make future plans in Turkey and continue their lives. The fact that they think about living in this place reveals that socio-cultural harmony will be achieved over time without any problems.