Tuyûr Eylûl, el-Mer'e Ve'l-Verde ve el-Yehûdi'l-Hâlî adlı romanlarda göç, kimlik ve yabancılaşma temaları
Immigration, identity and alienation theme in Tuyûr Eylûl, el-Mer'e Ve'l-Verde ve el-Yehûdi'l-Hâlî novels
  1. Tez No: 706139
  2. Yazar: BETÜL DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF KÖŞELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Sosyoloji, Eastern Linguistics and Literature, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Kimlik, Ait Olamama, Değişim, Yabancılaşma, Migration, Identity, Non-Belonging, Change, Alienation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orta Doğu ve Göç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
İnsanın zorunlu sebepler neticesinde veya gönüllü olarak bir bölgeden başka bir bölgeye gitmesi göç olarak adlandırılır. Savaş, iklim değişikliği, kıtlık gibi mücbir sebepler ve içinde bulunduğu ruhsal problemler insanı göç etmeye zorlayabilir. Her ne sebeple olursa olsun birey, göç ettiği yerde kimlik kavramıyla yüzleşir ve nereye ait olduğunu sorgular. Terk ettiği ülkedeki toplumsal kimliği ile göçmen kimliği arasında kalan birey, bu noktada yabancılaşma kavramıyla karşı karşıya kalır. Ne ülkesinde onu tanımlayan kimliğe tutunabilir ne de göçmen olarak gittiği ülkenin bir ferdi olmayı başarabilir. Göç ve kimlik kavramı arasında oluşan yabancılaşma durumu, bireyde özellikle ruhsal boyutta ciddi değişimlere sebep olur. Bu çalışmada romanlar ışığında göç, kimlik ve yabancılaşma temalarına değinildi. Bu bağlamda teze konu olan üç roman da farklı yazarlara ait olmasına rağmen, ortak temaları içinde barındırdığından ötürü dikkat çeker. Karakterlerin hayatlarındaki göç nedenleri, kimlik sorgusu ve yabancılaşma temaları farklı türleriyle aynı noktada kesişir. Giriş ve iki bölümden oluşan bu çalışmanın giriş kısmında göç, yabancılaşma ve kimlik konuları hakkında kısaca bilgi verildi. Daha sonra tezin birinci bölümünde içeriğinin kolay anlaşılması adına romanlarda teknik yapıya değinildi. İkinci bölümde ise bahsi geçen üç romanda tematik yapılar incelendi. Son olarak sonuç kısmında yapılan çalışma hakkında öz değerlendirmeler yapıldı.
Özet (Çeviri)
Migration is the term used to describe the movement of people from one location to another, whether for forced or voluntary reasons. People may be forced to move as a result of a force majeure such as war, climate change, starvation, or mental illness. For whatever reason, the individual is confronted with the concept of identity in the place where he or she migrates and wonders where he or she belongs to. At this point, the person divided between her/his social identity in the country she/he left and her/his immigrant identity is confronted with the concept of alienation. She/he is unable to maintain the identity that distinguishes her/him in her/his homeland, nor is she/he able to integrate into the country to which she/he immigrated. The state of alienation between immigration and the sense of identity creates significant changes in the individual, particularly in the spiritual dimension. In this study, the concepts of immigration, identity, and alienation were discussed in light of the novels. In this context, although the three books that are the focus of the thesis are written by different authors, they stand out because they share common themes. The reasons for migration, identity, and alienation issues in the lives of the protagonists connect with their distinct types at the same time. Brief information regarding immigration, alienation, and identity was provided in the introduction section of this study, which comprises an introduction and two parts. The technical framework of the novels was then discussed in the first section of the thesis, along with precise and detailed information to help the reader understand the topic. Thematic structures in the three novels were explored in the second section. Finally, in the conclusion section, self-evaluations of the study were made.