Sağlık çalışanlarında COVID-19 korkusu ve tükenmişlik arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between COVİD-19 fear and burnout in healthcare workers
  1. Tez No: 706349
  2. Yazar: YEŞİM DİLEK
  3. Danışmanlar: UZMAN ÖZGE TUNCER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Sağlık çalışanları, SAVE-9, Covid-19, Healthcare workers, SAVE-9
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Covid-19 pandemisinde sağlık çalışanları en çok etkilenen meslek gruplarından biri olmuştur. Covid-19 korkusu ölçeği, SAVE-9 ölçeği ve Maslach tükenmişlik ölçekleri kullanılarak sağlık çalışanlarının korku, kaygı ve tükenmişlik düzeylerini ölçmek, korku ve tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi açıklamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları arasından, 109 hekim, 7 laboratuvar teknisyeni, 119 hemşire, 58 temizlik personeli, 41 veri kayıt elemanı çalışmaya dahil edilmiştir. Toplamda 344 ile çalışma yapılmıştır. Sosyodemografik veri değerlendirme anketi,Covid-19 korkusu ölçeği, SAVE-9 ölçeği ve Maslach tükenmişlik ölçekleri uygulanmıştır. Çalışma 1 Ağustos 2021- 30 Eylül 2021 tarihleri arasında uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızdaki en temel bulgular, her üç ölçek arasında da istatistiksel olarak pozitif bir korelasyon olmasıdır. Tüm ölçeklerde skor ortalamaları kadınlarda daha yüksektir. Covid-19 korkusu eğitim düzeyi arttıkça azalmaktadır. Covid biriminde aktif olarak çalışmak Covid-19 korkusu açısından fark yaratmazken SAVE-9 ve Maslach tükenmişlik ölçeğine göre Covid biriminde aktif olarak çalışanların ortalamaları daha yüksektir. Sonuç: Bu çalışmada, sağlık çalışanlarının Covid-19 korkusu, stres, anksiyete düzeyleri ve tükenmişlik düzeyleri ortaya konmuştur. Uzun çalışma saatleri, pandeminin psikolojik baskısı, hasta sorumluluğu, Covid-19 'a yakalanma korkusu, enfekte olduktan sonra başkalarına bulaştırma korkusu gibi faktörlerin sağlık çalışanları üzerinde yıpratıcı ve tükenmişlik yaratan etmenler olduğu açıktır. Sağlık çalışanlarında, Covid-19 korkusu ve tükenmişlik arasında korelasyon olduğu tespit edilmiş, istatistiksel anlamlı pozitif bir fark saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Healthcare workers have been one of the most affected occupational groups in the Covid-19 pandemic. The aim is to measure the fear, anxiety, and burnout levels of health workers by using the Covid-19 fear scale, SAVE-9 scale, and Maslach burnout scales, and to explain the relationship between fear and burnout levels. Material/Methods: Our study included 109 physicians, 7 laboratory technicians, 119 nurses, 58 cleaners, 41 data loggers among the employees of İzmir Bozyaka Hospital. A total of 344 people were studied. Sociodemographic data evaluation and fear of Covid-19 scale, SAVE-9 scale and Maslach burnout scales were applied. Results: The most fundamental findings in our study are that there is a statistically positive correlation between all three scales. Mean scores in all scales are higher in women. Fear of Covid-19 decreases as the level of education increases. While working actively in the Covid unit does not make a difference in terms of fear of Covid-19, the average of those who work actively in the Covid unit is higher according to the SAVE-9 and Maslach burnout scale. Conclusion: In this study, the fear of Covid-19, stress, anxiety levels, and burnout levels of healthcare workers were revealed. Factors such as long working hours, the psychological pressure of the pandemic, patient responsibility, the fear of catching Covid-19, and the fear of infecting others after being infected are the factors that create weariness and burnout on healthcare workers. It was determined that there was a correlation between fear of Covid-19 and burnout in healthcare workers, and a statistically significant positive difference was found.