Kaudal epidural blok uygulanan 0-8 yaş çocuk hastaların retrospektif incelenmesi
The evaluation of the caudal block performance in 0-8 year-old children using FLACC scale: A retrospective analysis
  1. Tez No: 706376
  2. Yazar: EVRİM BURCU TURAN AKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ÜZÜMCÜGİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Kaudal Blok, Pediatrik hastada rejyonel anestezi, FLACC skalası, Postoperatif ağrı, Caudal block, pediatric regional anesthesia, FLACC scale, Postoperative pain
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Pediatrik hastalarda postoperatif ağrının değerlendirilmesi oldukça zor ve tartışmalıdır. Biz bu çalışma ile kaudal blok sonrası FLACC skalası kullanılarak yapılan postoperatif erken ağrı yönetimini değerlendirmeyi amaçladık. 1 Şubat-1 Ağustos 2020 tarihleri arasında genel anestezi altında cerrahi öncesi kaudal blok uygulanan 0-8 yaş arası çocukların anestezi kayıtları değerlendirildi. İntraoperatif, postoperatif kullanılan opioid miktarı ve FLACC skalası puanları kayıtlardan elde edildi. Kaudal blok uygulanan 87 hastadan 78'i çalışmaya dahil edildi. Hastalar yaşları 1-24 ay (n=37) ve 24-96 ay (n=41) olmak üzere iki grupta değerlendirildi. Hastaların %7,7'sinde (n=6) intraoperatif opioid gereksinimi gözlendi. Erken postoperatif dönemde FLACC ≥4 olan 9 hastada (%11.5) fentanil uygulanması gerektiği gözlendi. İntraoperatif ve erken postoperatif dönemin her ikisinde de opioid ihtiyacı olan 1 hasta olduğu görüldü. Bu şekilde blok başarı oranı %98.7 olarak değerlendirildi. Postoperatif 1., 2. ve 3. saatlerde FLACC skoru ≥4 olmasına rağmen hastaların tek doz opioid aldıkları gözlendi. Yaş alt grupları FLACC skorları ve bu skorların postoperatif 3 saat içerisindeki değişimleri benzer bulundu. İdrar retansiyonu ve motor blok komplikasyonları gözlenmedi. 24-96 ay yaş grubundaki 4 hastada parestezi gözlenirken 1-24 ay yaş grubunda parestezi olmadığı gözlendi. Bu farkın sebebinin 1-24 ay yaş grubunda rahatsız edici uyuşukluk hissini ifade edememeleri ve bu durumun yüksek FLACC skoruna rağmen opioid kullanılmamasının nedeni olduğu düşünüldü. Çalışmamızın verileri, anestezistin postoperatif ağrı yönetiminde opioid uygulama kararını verirken FLACC skalasını bir parametre olarak düşündüğü, ancak tek başına belirteç olarak kullanmadığı bilgisini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The evaluation of postoperative pain in pediatrics is a true challenge. We aimed to evaluate the immediate postoperative pain management using FLACC scale after caudal block. The anesthesia records of 0-8 year-old children receiving caudal block under general anesthesia prior to surgery between 1st February-1st August 2020 were evaluated. The intraoperative and postoperative use of opioids were obtained, as well as, the FLACC scale scores. Seventy-eight children out of a total 87 receiving caudal block were included. The patients were evaluated in two groups according to ages of 1-24 (n=37) and 24-96 months (n=41). Intraoperative requirement for opioid was observed in 7.7% (n=6) of patients. Nine patients (11.5%) required fentanyl in the immediate postoperative period with FLACC ≥4. Only 1 patient required opioid both in the intraoperative and immediate postoperative period suggesting a success rate of 98.7%. The patients were observed to receive single dose opioid, despite FLACC scores ≥4 in the following postoperative 1st,2nd and 3rd hours. The subgroups of age were similar in terms of FLACC scores and the changes in these scores within the postoperative 3 hours. There were no urinary retention or motor block recorded. However, paresthesia was recorded in 4 patients at age of 24-96 months, whereas, in none of the patients at age of 1-24 months. The uncomfortable numbness, which could not be described at age of 1-24 months may have caused the difference, as well as, leading to high FLACC scores without any opioid use. Our study supported that the anesthetists consider FLACC scale as a part of pain assessment to administer opioid analgesics, not as a sole indicator.