Zayıf ve obez bireylerde karaciğer yağlanmasının klinik, metabolik ve radyolojik olarak kıyaslanması
Clinical, metabolic and radiological comparison of fatty liver of lean and obese individuals
  1. Tez No: 706393
  2. Yazar: ŞUHEDA ATAŞ İPEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL BAHÇECİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: NAFLD, Transient Elastografi, HOMA-IR, Fruktoz Tüketimi, NAFLD, Transient Elastography, HOMA-IR, Fructose Consumption
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada, karaciğer yağlanması radyolojik olarak tespit edilmiş, zayıf ve kilolu bireylerin klinik, laboratuvar ve radyolojik bulgularının karşılaştırılıp; benzer ve farklı yönlerinin ortaya konulması amaçlandı. Bu amaçla; Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji, Endokrinoloji ve İç Hastalıkları polikliniklerine başvuran üst abdomen ultrasonografisiyle(USG) karaciğer yağlanması tespit edilmiş. Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 25 olan 60 hasta belirlendi. Bu hastalar aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), alkalen fosfataz (ALP), gama glutamil transferaz (GGT), bilirübin, açlık kan şekeri (AKŞ), lipid profilleri, koagülasyon testleri, insülin düzeyleri ve insülin direnci açısından karşılaştırıldı. Hastaların karaciğer sertlik derecesi transient elastografiyle değerlendirildi. Hastalara fruktoz tüketim skalası anketi uygulanarak hastaların fruktoz tüketimleri değerlendirildi. VKI25 olan hastaların %55'i kadın ve %45'i erkektir. Zayıf ve kilolu gruplar arasında cinsiyet açısından anlamlı farklılık görüldü. (p=0,007). Zayıf grubun glukoz değeri kilolu grubun glukoz değerinden anlamlı şekilde düşük bulundu(p=0,005). Zayıf grubun HOMA-IR değeri kilolu grubun HOMA-IR değerinden anlamlı olarak düşük tespit edildi(p=0,05). Zayıf ve kilolu gruplar arasında yağlanma evresi açısından anlamlı farklılık görülmedi. (p=0,525) Zayıf ve kilolu gruplar elastografi değerleri açısından karşılaştırıldığında anlamlı farklılık tespit edilmedi. (p>0,05) Zayıf grubun AST değeri kilolu grubun AST değerinden anlamlı şekilde yüksek bulundu.(p=0,025) Zayıf grubun %60'ında kilolu grubun ise %85'inde yüksek düzeyde fruktoz tüketimi izlendi ve gruplar arasında fruktoz tüketim miktarı açısından anlamlı farklılık görüldü. (p=0,027) Çalışmamızda NAFLD'LI (Nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı) zayıf grubun, NAFLD'lı kilolu gruba göre glikoz değeri ve HOMA-IR skorunu daha düşük bulduk. Zayıf bireylerde NAFLD gelişim mekanizması, bulguları, kliniği, tedavisi ve kilolu NAFLD'lı bireylerden bu açılardan farklarının net bir biçimde ortaya konabilmesi için; minimal yağlanmanın ultrasonografi ile atlanabilme ihtimalini dışlamak amacıyla çoklu noninvaziv tekniklerle karaciğerin değerlendirilmesi, bu amaçla çok daha geniş grupların taranması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, clinical, laboratory and radiological findings of underweight and overweight individuals with radiologically detected fatty liver were compared; It was aimed to reveal the similar and different aspects of it. For this purpose; 20 patients with a Body Mass Index (BMI) 25 were identified, who applied to the Gastroenterology, Endocrinology and Internal Diseases outpatient clinics of Fırat University Medical Faculty Hospital with fatty liver detected by upper abdomen ultrasonography (USG). These patients were compared in terms of aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), alkaline phosphatase (ALP), gamma glutamyl transferase (GGT), bilirubin, fasting blood glucose (FG), lipid profiles, coagulation tests, insulin levels and insulin resistance. Liver stiffness of the patients was evaluated by transient elastography. The fructose consumption of the patients was evaluated by applying the fructose consumption scale questionnaire to the patients. While 20% of patients with BMI 25 are female and 45% are male. There was a significant gender difference between the lean and overweight groups. (p=0.007). The glucose value of the lean group was found to be significantly lower than the glucose value of the overweight group (p=0.005). The HOMA-IR value of the lean group was significantly lower than the HOMA-IR value of the overweight group. The AST value of the lean group was found to be significantly higher than the AST value of the overweight group (p=0.025). There was no significant difference between lean and overweight groups in terms of adiposity stage. (p=0.525 When the lean and overweight groups were compared in terms of elastography values, no significant difference was found. (p>0.05) High levels of fructose consumption were observed in 60% of the lean group and 85% of the overweight group, and fructose consumption, a significant difference was observed between the groups (p=0.027). In our study, we found that the lean group with NAFLD (nonalcoholic fatty liver disease) had lower glucose values and HOMA-IR scores than the overweight group with NAFLD. In order to clearly demonstrate the development mechanism, findings, clinic, treatment of NAFLD in thin individuals and their differences from overweight individuals with NAFLD in these respects; In order to exclude the possibility that minimal adiposity can be missed by ultrasonography, it is necessary to evaluate the liver with multiple noninvasive techniques, and for this purpose, much larger groups should be screened.