Gayrimenkul yatırım ortaklıklarında sürü davranışı: Türkiye örneği (2015-2021)
Herd behavior in real estate investment trusts: The case of Turkey (2015-2021)
- Tez No: 706424
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ÇAPRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Maliye, İşletme, Banking, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal Finans, Sürü Davranışı, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları, CSAD- Yatay Kesti Mutlak Sapma, CSSD- Yatay Kesit Standart Sapma, Behavioral Finance, Herd Behavior, Real Estate Investment Trusts, CSSD, CSAD
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
2008 Küresel Mortage Krizi ardından gelişmekte olan piyasalardaki ekonomik gerileme, finansal çalkantılar ve şok dalgaları yatırımcıların güncel gelişmelere duyarlılığını artırmıştır. Bu tür olaylar yatırımcıların gelecekteki piyasa performansına ilişkin algılarındaki ani değişimlerin neden olduğu bazı benzer eğilimler ve değişimler göstermesine sebep olmaktadır. Bu çalışmada, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarında (GYO) 01.01.2015 ve 26.02.2021 tarihleri arasında işlem gören 28 gayrimenkul hisse senedinin günlük kapanış fiyatları kullanılarak sürü davranışı varlığı incelenmektedir. Christie ve Huang (1995) ile Chang, Cheng ve Khorana'nın (2000) hisse fiyatlarının kesitsel değişkenliğine dayanan iki farklı metodoloji kullanılmıştır. Getirilerin yatay kesit değişkenliği ile piyasa getirileri arasındaki ilişkinin doğrusal olduğunu ve piyasadaki aşırı uç noktaları temel alan Christie ve Huang (1995)'ın yönteminden elde edilen bulgularda sürü davranışına dair kanıtlara ulaşılamamıştır. Chang, Cheng ve Khorana (2000) doğrusal olmayan yönteminde ise sürü davranışı, tüm zaman dilimi boyunca günlük bazda ölçülerek, yükselen piyasa günlerinde tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The economic downturn, financial turmoil, and shock waves in emerging markets after the 2008 Global Mortgage Crisis have increased investors' sensitivity to current developments. Such events cause investors to show some similar trends and changes caused by sudden changes in their perception of market performance. In this study, herd behavior was examined by using the daily closing prices of 28 companies traded in Real Estate Investment Trusts (REIT) between 01.01.2015 and 26.02.2021. Christie and Huang (1995) and Chang, Cheng, and Khorana (2000) applied methodologies based on cross-sectional variability of REIT share prices. The methodologies of Christie and Huang (1995) and Chang, Cheng, and Khorana (2000) based on the cross-sectional variability of REIT share prices were applied. Herd behavior wasn't observed in the findings obtained from the method of Christie and Huang (1995), which is based on the linearity of the relationship between the cross-sectional variability of the returns and the market returns and which is based on the extremes in the market. In the Chang, Cheng, and Khorana (2000) method, which argues that the relationship is nonlinear and is measured on a daily basis over the entire time period, herd behavior was found on high market days.