Time varying beta estimation for Turkish real estate investment trusts: An analysis of alternative modeling techniques
Türk gayrimenkul yatırım ortaklıklarında değişken beta tahmini: Alternatif modelleme tekniklerinin analizi
- Tez No: 250792
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIL EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Beta tahmini, GYO, Garch, Schwert ve Seguin, Kalman Filtresi, Beta estimation, REITs, Garch, Schwert and Seguin, Kalman Filter
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma, Türk GYOları için betanın (sistematik risk) durağan olup olmadığını, eğer değilse birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülke GYOları için geçerli olan azalma eğiliminin Türk GYO betalarında da gözlemlenip gözlemlenmediğini tespit etmek amacıyla Türk GYO sektörü betalarının (sistematik risk) zamana bağlı davranışı araştırmaktadır. Türk GYO sektörünün değişken beta katsayılarının 2002-2009 yılları arasında, günlük ve haftalık bazda, tahmin ve analiz edilmesi amacıyla üç ayrı teknik, Diagonal BEKK GARCH modeli, Schwert ve Seguin modeli ve Kalman Filtresi, kullanılmaktadır. Ampirik bulgular, diğer birçok ülkede olduğu gibi Türk GYO sektöründe de betanın durağan olmadığını ve GYO betalarının azalma eğiliminde olduğu genel görüşünün Türk GYOları için de geçerli olduğu sonucunu ortaya koymaktadır. Çalışmada kullanılan tekniklerin öngörü doğrulukları karşılaştırıldığında, her iki veri frekansı için Schwert ve Seguin modelinin en kötü performans gösteren model olduğu, Kalman Filtresi ve Diagonal Bekk Garch modellerinin ise sırasıyla haftalık ve günlük veri için en düşük öngörü hatalarına sahip modeller olduğu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, çalışmada ulaşılan sonuçlar farklı veri frekansı kullanılmasının farklı bulgulara yol açabileceğini de göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the time varying behavior of the betas (systematic risk) for the Turkish REIT sector in an attempt to identify whether the betas for the Turkish REITs are stable and if not whether the declining trend valid for the REIT betas of many developed and developing countries is also observed for the Turkish REITs. Three different techniques; namely, Diagonal BEKK (DBEKK) GARCH model, the Schwert and Seguin model and the Kalman Filter algorithm, are employed in order to estimate and analyze the time varying betas of the Turkish REIT sector over the period 2002-2009. The empirical results suggest that, similar to many other countries, betas are not stable in the Turkish REIT sector. The general view of a declining beta trend for the REITs appears to prevail for Turkish REITs as well, reinforcing the defensive characteristics of these publicly traded real estate companies. Comparing the relative forecast accuracy of the three techniques employed, Schwert and Seguin model performs the worst both for weekly and daily data; whereas the Kalman Filter and the DBEKK Garch models provide the lowest forecast errors for the weekly and the daily data, respectively. This study also shows that the use of the data sets with different frequency could lead to different empirical findings.