Benin'de hanelerin sezaryen harcamalarının değerlendirilmesi
Evaluation of cesarean expenditures of households in Benin
  1. Tez No: 706561
  2. Yazar: TCHOMI OLUWA ROMUALD TCHADRACK GNIMASSOU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL FİLİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Sağlık Yönetimi, Public Health, Obstetrics and Gynecology, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Acil obstetrik bakım, Anne ölümü, Sağlık harcamaları, Sezaryen, Cesarean section, Emergency obstetric care, Health expenditure, Maternal mortality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Yıllarca süren çabalardan sonra, Sahra-altı Afrika, anne ve yenidoğan sağlığı göstergelerinde çok az iyileşme görmüştür. Tüm kadınların acil obstetrik bakıma erişiminin sağlanması, anne ve yenidoğan ölümlerini azaltmak için kabul edilmiş etkili bir stratejidir. Ancak bu bakım pahalıdır ve obstetrik bakıma erişimde bir engel teşkil etmektedir. Benin bu tıkanıklığı ortadan kaldırmak için ücretsiz sezaryen uygulamasını hayata geçirmiştir. Ancak, bu politikaya rağmen, haneler sezaryen sırasında ödeme yapmaya devam etmektedir. Bu çalışmanın amacı, Benin'de hanelerin sezaryen harcamalarını değerlendirmek ve hanelerin sezaryen harcamalarını karşılamak için gerekli kaynakları temin etme stratejilerini belirlemektir. Littoral bölgesindeki 3 hastane ve 505 hane örneklenmiş ve kadına refakat eden kişilere anket uygulanarak veriler toplanmıştır. Hanelerin sosyo-ekonomik durumu, temel bileşen analizi ile oluşturulmuş bir servet endeksi kullanılarak değerlendirilmiştir. Harcama ile önemli ölçüde ilişkili faktörler, çok değişkenli doğrusal regresyon analizi kullanılarak belirlenmiştir. Yürürlükte olan ücretsiz sezaryen politikasına rağmen, haneler sezaryen için ortalama 152 € (99.705 FCFA) harcamakta olup, bunun %76'sı doğrudan, %17'si dolaylı maliyet ve %7'si fırsat maliyetidir. Harcamalar hane halkı ikamet bölgesine, komplikasyonun varlığına, sağlık sigortasının varlığına, hanelerin sosyoekonomik sınıfına, kadının öğrenim düzeyi ve çalışma durumuna bağlı olarak önemli ölçüde değişmektedir. Son olarak, sezaryen faturasını ödemek için haneler 11 kaynak seferberliği stratejisini birleştirir. Yoksul haneler dış yardımlara, varlık satışlarına ve/veya cari harcama kesintilerine başvururken, zenginler kazandıkları gelir ve/veya tasarruflarını sezaryen harcamalarını karşılamak için kullanmaktadır. Sonuçlar, yürürlükteki ücretsiz sezaryen politikasına ek olarak, en yoksul haneler tarafından ödenecek sezaryen maliyetlerinin doğrudan muaf tutulmasına yönelik bir mekanizmanın kabul edilmesi lehindedir.
Özet (Çeviri)
After years of efforts, Sub-Saharan Africa has seen little improvement in its maternal and newborn health indicators. Ensuring access to emergency obstetric care for all women is a recognized effective strategy for reducing maternal and newborn mortality. However, this care is expensive and constitutes a barrier to access to obstetric care. In order to eliminate this blockage, Benin has introduced free cesarean sections. However, despite this policy, households continue to pay during a caesarean episode. The objective of this study is to assess the cesarean section expenses borne by households and to identify the strategies by which households mobilize the necessary resources to pay their cesarean section expenses in Benin. In the Littoral, 3 hospitals region and 505 households were sampled and data was collected by administering questionnaires to people accompanying the woman. The socio-economic status of households was assessed using a wealth index constructed with principal component analysis. Factors significantly associated with expenditure were determined using multivariate linear regression analyzes. Despite the free health care policy in force, households spend an average of 152 € (99,705FCFA) for a cesarean section, of which 76% is direct cost, 17% indirect cost and 7% opportunity cost. Expenditures vary significantly depending on the residence area of the household, the presence of complications, the presence of health insurance, the socioeconomic class of the households, the education level of the woman and the working status. Finally, to pay the cesarean bill, households combine 11 resource mobilization strategies. While poor households have resorted to outside help, selling assets and / or cutting current spending, the rich use their earned income and / or savings to pay for their cesarean expenses. The results plead in favor of the adoption, in addition to the free health care policy in force, of a mechanism to exempt the direct costs of cesarean sections payable by the poorest households.