Parsiyel hepatektomi yapılan ratlarda diltiazemin karaciğer rejenerasyonuna etkisi
The effect of diltiazem on liver regeneration in rats undergoing partial hepatectomy
  1. Tez No: 706573
  2. Yazar: OĞUZHAN ÖZŞAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLTER ÖZER
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Parsiyel hepatektomi, karaciğer rejenerasyonu, di|tiazem, partial hepatectomy, liver regeneration
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Türkiye Yüksek İhtisas Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Gastroentoroloji Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Giriş ve Amaç: Karaciğer rejenerasyonu, sitokin ve hormonların rol aldığı karmaşık bir süreçtir. Karaciğer rejenerasyonunu etkileyen faktörler büyük oranda tanımlanmış olmasınaa rağmen bu konu güncelliğini korumaktadır ve bu konuda çok sayıda araştırma yapılmaktadır. Diltiazem, L tipi kalsiyum kanal blokeridir. Klinikte antihipertansif ve antiaritmik olarak kullanılmaktadır. Çalışmanın amacı parsiyel hepatekiomi uygulanan ratlarda dilitiazem tedavisinin karaciğer rejenerasyonuna etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 60 adet Wistar Albino türü dişi rat kullanıldı. Her grupta 20 adet rat olacak şekilde, kontrol grubu, düşük doz diltiazem grubu ve yüksek doz diltiazem grubu olmak üzere 3 grup oluşturuldu ve tüm ratlara %70 hepatektomi yapıldı. Parsiyel karaciğer rezeksiyonundan hemen sonra kontrol grubuna 0.2cc SF intraperitoneal, düşük doz grubuna 5mg/kg diltiazem intraperitoneal, yüksek doz grubuna 15mg/kg diltiazem intraperitoneal olarak verildi. Karaciğer rezeksiyonundan sonra 1 . ve 5. günlerde her gruptan onar adet denek sakrifiye edilerek karaciğer ağırlık ölçümü yapıldı, mitoz oranl ve Ki-67 oranlarına bakıldı. Bulgular: Parsiyel hepatektomi sonrası 1. günde rejenere olan karaciğer ağırlığı düşük doz ve yüksek doz diltiazem grubunda yüksek saptanmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı değildi. 5. günde ise rejenere olan karaciğer ağırlığı her iki ilaç grubunda da kontrol grubuna göre istatiksel anlamlı saptandı. Parsiyel hepatektomi sonrası 1. günde ve 5. günde mitoz sayısı açısından her üç grupta benzer sonuçlar elde edildi. Ki-67 oranları diltiazem verilen her iki grupta da 1. günde kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Ancak 5. gün sonuçları istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç: Bu çalışmadaki bulgular diltiazem tedavisinin, ratlarda parsiyel hepatektomi sonrası rejenerasyonu arttırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Background: Transforming growth factor beta-1 (TGF- β1) is the most important inhibitory cytokine during the hepatic regeneration process. Diltiazem is a L-type calcium channel blocker that has inhibitory effect on TGF- β1. The aim of the present study was to determine the effect of diltiazem on hepatic regeneration. Materials and Methods: Sixty female Wistar Albino rats were used. Three groups were created as the control, low dose diltiazem and high dose diltiazem groups each consisting of 20 rats. After partial liver resection (70% hepatectomy), saline was given to control group, 5 mg/kg diltiazem was given to low dose group and 15 mg/kg diltiazem to high dose group intraperitoneally. Ten rats in each group were sacrificed on the first postoperative day and the remaining rats on the fifth day. Liver weight, mitotic rate and the Ki-67 ratio were measured for determining hepatic regeneration.