İneklerde subklinik matitis olgularından izole edilen streptokokların serogruplandırılması ve çeşitli biyokimyasal özellikleri üzerine araştırmalar
Studies on the serogroupping and biochemical characteristics (Properties)of streptococci isolated from cows with subclinic mastitis
  1. Tez No: 70664
  2. Yazar: İSMAİL HAKKI EKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL GÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Streptococcus, serogroupping, subclinic mastitis, cow. II
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
oz Bu çalışmada, subklinik mastitisli inek sütlerinden izole edilen streptokokların serogruplandırılması ve çeşitli biyokimyasal özellikleri incelendi. Bu amaçla, Van ili ve çevresinde 3'ü devlet ve 3 5 'i özel sektöre ait olan toplam 38 farklı işletmeden alınan 4.400 süt örneği arasından California Mastitis Test (CMT) pozitif 200 süt örneği kullanıldı. Süt örneklerinden yapılan bakteriyolojik ekimler sonucunda 92 adet Streptococcus spp. izole ve identifiye edildi. PRO-LAB DIAGNOSTICS (U.K.) firmasından temin edilen ve PROLEXT PL-050 STREPTOCOCCAL GROUPPING LATEX KIT olarak anılan lateks aglutinasyon kitlen kullanılmak suretiyle yapılan serolojik incelemede, 92 adet streptokok kültürünün 15 (%16.3)'i B, 17 (%18.47)'si C, 1 (%1.08)'i D, 2 (%2.17)'si F serogrubunda bulundu. Grup B streptokokların birinin, grup C grup spesifik antiserumlan ile pozitif reaksiyon verdiği gözlendi. Grup A ve grup G antiserumlan ile hiçbir pozitif reaksiyon alınmadı. İncelenen 92 adet Streptokok kültürünün 26 (%28.26)'sı j3-, 37 (%40.21)'si a- ve 29 (%31.52)'unun y- hemolitik (non hemolitik) olduğu tespit edildi. Bunların arasında serogruplandınlabilen Streptokokların 14 (%15.21)'ü 0-, 6 (%6.52)'sı a- ve 15 (%16.30)'i y- hemolitik bulunurken, serogruplandırılamayan Streptokokların 12 (%13.04)'si 0-, 31 (%33.69)'i a- ve 14 (%15.21)'ünün y- hemolitik olduğu tespit edildi. Anahtar kelimeler : Serogruplandırma, subklinik mastitis, inek, Streptococcus.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, it was investigated serogroupping and biochemical characteristics of Streptococci isolated from bovine milk samples. For this purpose, it was used CMT positive 200 ml samples obtained from dairy cows in Van and its environment. It was isolated and identified 92 Streptococcus species at the end of the bacteriological experiment. Serogroupping Streptococci were performed according to the Latex agglutination method. The latex agglutination reagents for A, B, C, D, F and H groups were provided from PRO-LAB DIAGNOSTICS (UK) as a called PROLEXT PL-050 Streptococcal groupping latex kit. Among 92 isolates, 35 were serogroupped by latex agglutination test. Of the 35 isolates 15 (16.3%) in group B, 17 (18.47%) in group C, 1 (1.08%) in group D and 2 (2.17%) in group F were classified respectively. One of isolate that reacted with group B specific antiserum were also found positive with group C specific antiserum. Among 92 isolates, 26 (28.26%) p~, 37 (40.21%) a- and 29 (31.52%) y-hemolytic Streptococci were found. Of the 35 isolates which serogroupped 14 (15.21%) P-, 6 (6.52%) a- and 15 (16.30%) y-hemolytic Streptococci, 57 isolates that could not serogroupped 12 (13.04%) P-, 31 (33.69%) a- and 14 (15.21%) y-hemolytic Streptococci were found.