Koyun, keçi, sığır, kedi,köpek, ve tavşanda böbreküstü bezi üzerinde karşılaştırmalı histomorfolojik araştırmalar
Comperative histomorphological researches on the adrenal glands of sheep, goats, cattles, dogs and rabbits
  1. Tez No: 70663
  2. Yazar: ATİLLA TEMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KARADAĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Böbreküstü bezi, Histoloji, Histomeiri, Koyun, Kedi, Köpek, Keçi, Sığır, Tavşan
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
VI l.ÖZ Bu çalışma her iki cinsten koyun, kedi, köpek, keçi, sığır ve tavşanların, sağ ve sol adrenal bezlerinin türe ve cinsiyete özgü histolojik ve morfolojik yapısının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Morfolojik çalışma olarak; bezlerin uzunlukları, ağırlıkları, vücut ağırlıklarına oranları hesaplandı. Histolojik çalışmada ise bezlerin bölgelerinin hücre dizilişleri, yapıları ve nükleus konumlarının yanısıra, mikrometrik olarak kapsula, zona glomeruloza, zona fasikulata, zona retikularis, korteks ve medulla genişlikleri, hücre ve nükleus çapları ölçüldü. Ayrıca zonaların kortekste işgal ettikleri alanlar ile, bu alanların korteks alanına oranlan, medulla alanı ve total bez alanına oranlan belirlendi.
Özet (Çeviri)
VII 2. ABSTRACT This study was prepared for the determination of the morphological and histological structures of the right and left adrenal glands of animals like sheep, cat, dog, cattle, goat and rabbit in relation to their sexes and species. As a morphological study; the lengths and weigths of the glands and their proportions to the body weigths were measured. In the histological study, the ordering of the cells and their structures, the positioning of the nucleus of these cells, the micrometrical capsula, zona glomeruloza, zona fasciculata, zona reticularis, cortex, medulla widths and the diameters of the cells and the nucleus were also the variables to be taken into consideration for measuring. In addition to all these, the zones occupying the sites in cortex, the medulla site as well as the total gland site were identified. Key word: Adrenal gland; Histology; Histometry; Sheep; Cat; Dog; Goat; Cattle; Rabbit.