Tersane sektöründe kadın olmak: Yalova ilinde nitel bir saha araştırması
Being a woman in the shipyard industry: A qualitative field research in Yalova
  1. Tez No: 720276
  2. Yazar: MELİKE ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU ÖZSOY ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Kadın, Tersane, Gender, Women, Shipyard
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Geçmişten günümüze kadının çalışma hayatındaki yeri ikincil ve tartışmalı bir alan olmuştur. Çeşitli dönem ve politikalara göre kadının toplumdaki yeri şekillenirken“kadınlar ne istiyor, kadınların sorun ve ihtiyaçları nelerdir?”sorusu halen cevap bulamamıştır. Tersane sektörü açısından da kadınların sorun ve ihtiyaçlarını ele alan çalışmalara pek rastlanamamıştır. Tersane sektörü“fiziksel güç isteyen ve erkek ağırlıklı”bir sektördür ve bu sektörde kadınlarda azınlık olarak çalışmaktadır. Bu doğrultuda kadınlar neden bu sektörde çalışıyor, sektöre olan katkıları, sorunları, problemleri, eleştirileri nelerdir gibi konular çalışmanın odağı olmuştur. Bu çalışmada tersane sektöründe“kadın”olmak konusunu incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemi ve yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılarak Yalova ili Altınova tersaneler bölgesindeki tersanelerde çalışan 50 kadınla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Kadınların sektöre dair karşılaştığı sorun ve problemlerine dikkat çekilmek istenmiş olup toplumsal cinsiyet bağlamında tahmin ettiğimiz veya öngörmediğimiz bazı çıktılar akademi dünyasına kazandırılmaya çalışılmıştır. Elde edilen bilgiler bulgular kısmında tartışılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
From past to present, the place of women in working life has been a secondary and controversial area. While the place of women in society is shaped according to various periods and policies,“What do women want, what are the problems and needs of women?”The question still has not been answered. In terms of the shipyard sector, there are not many studies dealing with the problems and needs of women. The shipyard sector is a“male-dominated”sector that requires physical strength and women work as a minority in this sector. In this direction, subjects such as why women work in this sector, their contributions to the sector, their problems, problems and criticisms have been the focus of the study. In this study, the subject of being a“woman”in the shipyard sector has been examined. Using the qualitative research method and semi-structured interview technique, interviews were conducted with 50 women working in the shipyards in the Altınova shipyards region of Yalova province. It was aimed to draw attention to the problems and problems faced by women in the sector, and some outputs that we predicted or did not foresee in the context of gender were tried to be brought to the academy world. The information obtained was evaluated by discussing in the findings section.