Hz. Peygamber'in (S) duaları
The prayers of the Prophet
  1. Tez No: 706874
  2. Yazar: HATİCE NUR ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. MAHFUZ SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Peygamber (s), Dua, Beddua, Arap, Câhiliyye, İstiğfâr, Münâcât, Sığınma, Zikir, Bereket, Mekân, Zaman, The Prophet, Prayer, Curse, Arab, Jahiliyyah, Praying for Forgiveness, Invocation, Refuge, Dhikr, Blessings, Space, Time
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 288
Özet
Hz. Peygamber (s), İslâm medeniyetinin temel öznesi, bütün müminlerin hayatlarında örnek aldıkları yegâne şahsiyettir. Dua, psikolojik, sosyolojik boyutlarının yanı sıra, kulluğun özü olması itibariyle Resûlüllah'ın (s) hayatının merkezindeydi. Bu çalışmada Hz. Muhammed'in yaptığı dualar zaman, mekân, muhataplar, olaylar bağlamında tarihî perspektiften ele alınmıştır. Hz. Muhammed (s) hayatının her merhalesinde Rabbi'ne yönelmiş ve bağlılığını dualarıyla tazelemiştir. Gerek peygamber kimliğiyle, gerekse insanî boyutuyla hayatı boyunca karşılaştığı sıkıntılarda münâcât, sığınma, istiğfâr gibi dualar onun vazgeçilmez yönelişlerinden olmuştur. O, her yeni güne duayla başlamış, yeme/içme, hastalık, sefer, doğal olaylar, savaş, evlilik ve benzeri her durumda duayı günlük hayatının içine serpiştirmiştir. Hz. Peygamber (s) bireysel yaşamını kuşatan duayı, aynı şekilde sosyal yaşamında ve neredeyse tüm ilişkilerinde etkin bir unsur olarak kullanmıştır. Çalışmanın bütünü değerlendirildiğinde Hz. Peygamber'in (s) çaba ve dua bütünlüğünden ortaya çıkan sinerjiyle, karşılaştığı tüm zorluklara karşı direndiği ve Allah'ın mesajını muhataplarına aktarırken samimi ve etkili bir insanî ilişkinin yanında mükemmel bir kul-Rab ilişkisi sergilediği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Prophet is the main subject of Islamic civilization and the only person whom all believers take as an example in their lives. In addition to its psychological and sociological dimensions, prayer was at the center of the life of the Messenger of Allah (pbuh) as it was the essence of servitude. This study discusses the prayers that Muhammad made from a historical perspective in the context of time, place, addressees and events. The Prophet Muhammad turned to his Lord at every stage of his life and renewed his devotion with his prayers. In the troubles he faced throughout his life, both as a prophet and with his human dimension, prayers such as invocation, refuge, and praying for forgiveness have been one of his indispensable directions. He started every new day with prayer and sprinkled prayer into his daily life in every situation such as eating/drinking, illness, expedition, natural events, war, marriage, and so on. The Prophet used prayer, which encompassed his individual life, as an active element in his social life and almost all of his relationships. When the whole study is evaluated, with the synergy that emerged from the unity of the Prophet's effort and prayer, he resisted all the difficulties he faced. Likewise, while conveying Allah's message to his interlocutors, he displayed an excellent servant-Lord relationship as well as a sincere and effective human relationship, and prayer was his strongest support in all these processes.