Çalışanların duygusal sermaye düzeylerinin çalışmaya tutkunlukları üzerindeki etkisine yönelik bir araştırma
A study on the impact of employee's emotional capital levels on their work engagement
- Tez No: 706878
- Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT BEDÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Sermaye, Çalışmaya Tutkunluk, Belediye Çalışanları, Emotional Capital, Work Engagement, Municipal Employees
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı; çalışanların duygusal sermaye düzeylerinin çalışmaya tutkunlukları üzerindeki etkilerini belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda Konya ilindeki Selçuklu Belediyesinde faaliyetlerini gösteren 201 çalışan üzerinde kolayda örnekleme yolu ile anket yöntemiyle yapılmıştır. Duygusal sermaye ölçeği Newman ve Purse (2007) tarafından 77 madde olarak geliştirilmiş, Newman ve Purse (2015) tarafından 30 maddeye düşürülmüştür ve 5 boyutludur. Çalışmaya tutkunluk ölçeği, Schaufeli vd. (2002) tarafından 17 maddeye olarak geliştirilmiştir. Bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerindeki etkisini göstermek için hipotezler formüle edilir ve analiz edilmektedir. SPSS 25.00 programı ile yapılan analizler; frekans, geçerlilik ve güvenilirlik, T- testi, ANOVA testi, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Yapılan korelasyon analizi sonuçlarına göre duygusal sermaye ile çalışmaya tutkunluk arasında anlamlı ve pozitif ilişki olduğu ortaya koyulmuştur. Çalışma regresyon sonucunda ise, duygusal sermayenin çalışmaya tutkunluk üzerinde %17,9'lik bir etkiye sahip olduğu kanaatine varılmıştır. Bunun yanında, demografik değişkenler ile mevcut değişkenler arasındaki ilişkide incelenmiştir. Bu hususta çalışanların cinsiyetleri, yaş grupları, pozisyonları, eğitim durumları, kurumda çalışma süreleri ve gelir düzeyleri ile değişkenler arasında bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Fakat eğitim durumu ile çalışmaya tutkunluk arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Bunun yanı sıra medeni durumu ile değişkenler arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgunun literatür ile desteklendiği görülmüş, ayrıca çalışma sonucunda bu konu üzerine yapılacak araştırmalar için önerilerde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of employees' emotional capital levels on their work engagement. For this purpose, 201 employees who demonstrated their activities in Selcuklu Municipality in Konya province were surveyed by an easy sampling method. Emotional capital scale was developed by Newman and Purse (2007) as 77 items, decreased by Newman and Purse (2015) to 30 items, and has 5 dimensions. Utrecht Work Engagement scale was developed by Schaufeli et al. (2002) as 17 items. Hypotheses are formulated and analyzed to show the influence of independent variables on the dependent variable. Frequency, Validity and Reliability, T-test, ANOVA Test, Correlation and Regression Analyses were performed using the SPSS 25 program. According to the results of the correlation analysis, it was determined that there was a meaningful and positive relationship between emotional capital and work engagement. As a result of the regression, the study concluded that emotional capital had an 17.9% effect on the work engagement. In addition, the relationship between demographic variables and existing variables has been examined. In this regard, it has been concluded that there was no difference between the genders, age groups, positions, education status, working times and income levels of the employees and variables. However, it has been observed that there was a significant difference between educational status and work engagement. In addition, it was concluded that there was a significant difference between marital status and variables. As a result of the study, it was seen that this finding was supported by the literature and made recommendations for further research on this subject.