Duygusal zekâ faktörlerinin çalışanların motivasyonuna etkisi
The effect of emotional intelligence factors on employees' motivation
  1. Tez No: 809699
  2. Yazar: ÖZNUR YÜCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TALİP AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu, Duygusal Zekâ, Motivasyon, Emotion, Emotional Intelligence, Motivation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bireylerin sosyal birer canlı olması, duyguların da zekânın bir parçası olduğu gerçeğini ortaya çıkarmış ve duygusal zekâ kavramı önem kazanmıştır. Duygusal zekâ, duyguları doğru şekilde anlamayı ve yönlendirebilmeyi ifade eden bir yetkinliktir. Günümüz iş dünyası da çalışanlardan sadece bilişsel zekâlarının sağladığı bir yetkinliğe sahip olmalarını değil aynı zamanda duygusal zekâyı da içinde barındıran yeni bir bakış açısı kazanmalarını istemektedir. Örgütlerin sahip olduğu kaynaklar içerisinde kuşkusuz beşeri sermaye önemli yere sahiptir. Beşeri sermayenin etkin yönetilmesi çalışanların motivasyonunu arttırmakla mümkün olur. Motivasyon bireyin hedefi doğrultusunda kendiliğinden harekete geçmesini ifade eder. Duygusal zekâsı yüksek çalışanların etkin performans sergilemeleri motivasyonlarının artmasına bağlıdır. Bu çalışmanın temel amacı, çalışanların sahip olduğu duygusal zekâ faktörlerinin motivasyonlarına olan etki düzeyini belirlemektir. Bu çalışmaya belediye, otomotiv, kimya, sağlık ve bankacılık sektörleri olmak üzere çeşitli sektörlerden 215 çalışan katılmıştır. Verilerin toplanması anket yöntemi ile gerçekleştirilmiş ve araştırma ile ilgili analizler SPSS programı ile yapılmıştır. Bu araştırmanın sonuçlarına göre duygusal zekânın çalışanların motivasyonları üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca duygusal zeka faktörlerinin sadece motivasyonun içsel motivasyon ve kişisel düzenleme alt boyutları üzerinde etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna göre örgütlerin, çalışanların duygusal zekâ düzeylerinin arttırılmasına destek vermeleri çalışanların da örgüt amacına yönelik kendiliğinden harekete geçmelerini kolaylaştırabilir.
Özet (Çeviri)
Individuals are social creatures, it has revealed the fact that emotions are a part of intelligence, the concept of emotional intelligence has gained importance. Emotional intelligence is a competency that expresses the ability to understand and direct emotions correctly. Today's business world requires employees not only to have a competency provided by their cognitive intelligence but also to gain a new perspective that includes emotional intelligence. The human capital of organizations is undoubtedly their most important resource. Effective management of human capital is possible by increasing the motivation of employees. Motivation refers to the individual's spontaneous action in accordance with the goal. The effective performance of employees with high emotional intelligence depends on the increase in their motivation. The main purpose of this study is to determine the effect of emotional intelligence factors on employees' motivation. 215 employees from various sectors including municipality, automotive, chemistry, health, banking sectors participated in our study. Data collection was carried out by questionnaire method and the data was analysed via SPSS program. The results indicated that, emotional intelligence has a positive and significant effect on the motivation of employees. In addition, it was concluded that the emotional intelligence factors only had effect on the intrinsic motivation and personal regulation sub-dimensions of motivation. Accordingly, the support of the organizations to increase the emotional intelligence levels of the employees may facilitate the spontaneous action of the employees towards the organization's purpose.