Pozitif psikolojik sermayenin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi: İşveren çekiciliğinin aracılık rolü
The effect of positive psychological capital on organizational commitment: The mediating role of employer attractiveness
  1. Tez No: 992379
  2. Yazar: DİĞDEM YAĞCI ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN KÜNYE POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Psikoloji, Business Administration, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji sektörü, Pozitif psikolojik sermaye, Örgütsel bağlılık, Energy sector, Positive psychological capital, Organizational commitment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Sanayi devrimiyle birlikte değişen küresel üretim metodolojileri, işletmelerin marka değerlerine yaptıkları yatırım ve insanların tüketim alışkanlıklarının yükselen ivmeyle değişmesi toplumda birçok değişikliğe sebep olmuştur. Toplum, çalışma standartlarında eskiye oranla farklılıklar talep etmeye başlamış, işletmeler arasında ortaya çıkan kızgın rekabette, çalışanların pozitif psikolojik sermaye etkisi ile işveren marka oluşumu en önemli etkenler arasında yer almıştır. Bu durum neticesinde çalışanların pozitif psikolojik sermaye düzeylerinin örgütsel bağlılığa etkisinin ne düzeyde olduğu ve bu etkide işveren çekiciliğinin rolünün ne olduğu problemi ortaya çıkmıştır. Bu araştırmanın amacı çalışan bireylerin psikolojik sermaye düzeyleri ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkide işveren çekiciliğinin aracılık rolünü incelemektir. Çalışmanın örneklemini Ankara ilinde, enerji sektöründe çalışan 380 kişi oluşturmaktadır. Çalışmada kullanılan ölçme araçları; Pozitif Psikolojik Sermaye Ölçeği, Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve İşveren Çekiciliği Ölçeğidir. Araştırma sonucunda pozitif psikolojik sermaye ile işveren çekiciliği arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Pozitif psikolojik sermaye alt bileşenlerinden psikolojik dayanıklılık ve umudun işveren çekiciliği oluşumuna olumlu etkisi olduğu görülmektedir. Aynı zamanda pozitif psikolojik sermayenin, örgütsel bağlılık alt boyutlarından normatif ve duygusal bağlılık üzerindeki etkisinde işveren çekiciliğinin hem bireysel değer hem de sosyal değer bakımından aracılık etkisinin pozitif yönlü ve anlamlı bulunduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The changing global production methodologies brought about by the industrial revolution, the investments made by businesses in their brand values, and the rapidly changing consumption habits of people have led to many changes in society. Society has begun to demand differences in working standards compared to the past, and in the fierce competition that has emerged among businesses, the positive psychological capital effect of employees and employer branding have become among the most important factors. As a result, the question has arisen as to the extent to which employees' positive psychological capital levels affect organizational commitment and what role employer attractiveness plays in this effect. The purpose of this study is to examine the mediating role of employer attractiveness in the relationship between employees' psychological capital levels and organizational commitment. The sample of the study consists of 380 individuals working in the energy sector in Ankara. The measurement tools used in the study are the Positive Psychological Capital Scale, the Organizational Commitment Scale, and the Employer Attractiveness Scale. The results of the study revealed a positive and significant relationship between positive psychological capital and employer attractiveness. It was observed that psychological resilience and hope, which are subcomponents of positive psychological capital, have a positive effect on the formation of employer attractiveness. At the same time, it is observed that employer attractiveness has a positive and significant mediating effect on the impact of positive psychological capital on normative and affective commitment, which are sub-dimensions of organizational commitment, in terms of both individual and social value.