İlkokul 1- 4. sınıf Türkçe ders kitaplarındaki masalların Propp yöntemiyle incelenmesi
Analysis of tales in primary school 1-4th grade Turkish course books by Propp method
  1. Tez No: 706894
  2. Yazar: GÜLÇİN ŞAHİN KÖKLÜDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDARHAN MUSA TAŞKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Masal, Propp Yöntemi, Türkçe Öğretim Programı, Türkçe Ders Kitabı, FairyTtale, V. Propp, Turkish Education Program, Turkish Textbook
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Söz dağarcığı, kültürü aktarma aracı olan dilin anlama ve anlatma biçimidir. Masal, içinde doğduğu kültürün izlerini, sahip olduğu söz dağarcığıyla geçmişten geleceğe taşıyan, ana dilin kavranmasında ve geliştirilmesinde büyük rolü olan sözlü halk eseridir. Teknolojik gelişmelerle unutulmaya yüz tutmuş olan masallar, ders kitaplarında yerini almaya başlamış, öğrencilerle buluşturulmuştur. Bu araştırmada, ilkokul 1-4. sınıf Türkçe ders kitaplarındaki masalların Propp metodundaki fonksiyonlara göre incelemesinin yapılması ve masalların biçimsel olarak analiz edilmesinin sağlanması amaçlanmıştır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye'deki devlet okullarında 2020- 2021 yılında okutulan ilkokul 1- 4. sınıf Türkçe ders kitaplarında bulunan 11 masal metni oluşturmaktadır. Masallar uzman araştırmacıların görüşleri alınarak belirlenmiştir. Masallar araştırmacı tarafından okunup özetlenmiş, Propp fonksiyonlarının karşılığı olan semboller gösterilmiştir. Aynı masallar, başka bir inceleyen tarafından da değerlendirilmiş, bulunan fonksiyonlar karşılaştırılmıştır. Araştırmacı ve inceleyen tarafından bulunan sonuçlar, Miles-Huberman ölçeği ile değerlendirilmiştir. Araştırmacı ve inceleyen arasında bir maddede bile görüş ayrılığı olduğu durumda, masal ikinci bir inceleyiciye okutulup görüşüne başvurulmuş ve o görüş esas alınmıştır. Bulunan fonksiyonların sembolleriyle masalların formülleri çıkarılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara dayanarak şu sonuçlara ulaşılmıştır: Araştırmacı ve değerlendiriciler arasındaki Miles Huberman güvenirlik sonuçlarına göre, 3 masalda %100 uyum, 2 masalda %87 ve üzeri uyum, 4 masalda % 85 uyum, 2 masalda ise % 80 uyum olduğu görülmüş, masalların Propp metoduna uygun olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada, ders kitaplarında yer alan masalların Propp fonksiyonlarını karşıladığı ve masalların formüllerini çıkarmanın mümkün olduğu gözlenmiştir. Bu modelin eğitimciler tarafından tanınması, masalların kısaltılmamış, tam halinin de öğrencilere sunulması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Vocabulary is the way of understanding and expressing language, which is a means of conveying culture. Fairy tale is an oral folk work that carries the traces of the culture in which it was born from the past to the future with its vocabulary and plays a major role in the comprehension and development of the mother tongue. Fairy tales, which had sunk into oblivion with technological developments, began to take their place in textbooks and were introduced to students. In this research, primary school 1-4. It is aimed to analyze the tales in the 5th grade Turkish textbooks according to the functions in the Propp method and to analyze the tales formally. In the research, document analysis, one of the qualitative research methods, was used. The study group of the research consists of 11 fairy tale texts in the primary school 1st-4th grade Turkish textbooks taught in public schools in Turkey in 2020-2021. Tales were determined by taking the opinions of expert researchers. The tales were read and summarized by the researcher, and the symbols corresponding to the Propp functions were shown. The same tales were also evaluated by another reviewer, and the functions found were compared. The results found by the researcher and the reviewer were evaluated on the Miles-Huberman scale. In the event that there is a difference of opinion between the researcher and the examiner, even on one item, the tale was read to a second reviewer and his opinion was sought and that opinion was taken as the basis. The formulas of the tales were derived with the symbols of the functions found. Based on the findings obtained from the research, the following conclusions were reached: According to the Miles Huberman reliability results between the researchers and the evaluators, it was observed that there was 100% agreement in 3 tales, 87% and above agreement in 2 tales, 85% agreement in 4 tales, and 80% agreement in 2 tales. method was found to be suitable. In the research, it was observed that the tales in the textbooks meet the Propp functions and it is possible to extract the formulas of the tales. It is thought that this model should be recognized by the educators, and the unabridged and full versions of the tales should be presented to the students.