Tesettürlü bayanların maruz kaldıkları sosyal ve psikolojik baskılar (Avusturya örneği)
- Tez No: 706932
- Danışmanlar: DR. BATTAL DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Austria, Headscarf (Hijab), Islamophobi, Hatred, Phobia, Monotheistic Religions
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Islamitische Universiteit Europa
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
11 Eylül olaylarından sonra Avrupada İslam korkusu (fobi) ve Müslüman karşıtlığı hızlı ve görünür bir şekilde tırmanışa geçmiştir.Günümüzde Avrupalıların başörtülü Müslüman bayanlara yönelik olumsuz bakışlarıaşağılayıcı tavırları ve önyargılı zihin dünyaları,artık ayrımcılık,nefret,sözlü ve fiziksel saldırılara dönüşmüş durumdadır.Toplum hayatında giyim, kuşam ve örtünme mefhumunu belirleyen etkenlerden biriside elbette dindir. Araştırmamızda semavi dinlerdeki (İslam,Hırıstıyanlık,Yahudilik) örtünmeye dikkat çekilerek,başörtüsünün simgesel değil dini bir olgu olduğu gözler önüne serilmiştir.Aynı zamanda,Avusturya toplumunun dini yapısı ve çokkültürlü yapısı yanında mevcut dinlerin statüleri incelenmiştir. Bu çalışma ile Avusturya'da başörtülü bayanların sorunları,biryeler üzerindeki sosyolojik ve psikolojik etkileri ve bunların günümüze yansımaları değerlendirilmiştir. Anahtar Kelime :Avusturya, tesettür,İslam karşıtlğı,nefret,fobi,semavi din,
Özet (Çeviri)
After the events of September 11, the fear of Islam (Islamophobi) and Anti Muslimnes (Muslimophobia) spread rapidly and visibly in Europe.Nowadays. Europeans' negative attitudes such as their derogatory attitudes and prejudice now are turning into discrimination, hatred, verbal and physical assault. Religion is doubtless one of the factors determining the concept of clothing and veiling in society.In our research, it is emphasized that the headscarf was not a symbolic, but a religious phenomenon in monotheistic religions such as Islam,Christianity,Judaism. At the same time,it is examined the religious structure and multicultural nature of the Austrian society as well as the statues of the existing religions. In this study,the problems of headscarved women in Austria,the sociological and psychological effects on the individuals and their reflections nowadays are evaluated.