Professional veiled women: The everyday life strategies of professional Islamic women in 1990's Bursa
Tesettürlü meslek sahibi kadınlar: 1990'lar Bursa'sında tesettürlü kadınların gündelik yaşam stratejileri
  1. Tez No: 89685
  2. Yazar: NEŞE ÖZTİMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK CİNDOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: meşrulaştırma, kadınlık deneyimi, kamusal alan, kamusal katılım, toplumsal eylem, social agency, professional women, Islamic women, legitimization, womanhood experience, public sphere, public participation
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 328
Özet
ÖZET TESETTÜRLÜ MESLEK SAHİBİ KADINLAR: 1990'LAR BURSA 'SINDA TESETTÜRLÜ KADINLARIN YAŞAM STRATEJİLERİ Neşe Öztimur Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Danışman/.':.' ^fpilek Cindoğlu Aralık 1999 Bu tezde profesyonel meslek sahibi, evli ve tessettürlü kadınların gündelik yaşamlarını nasıl ve hangi kanallardan giderek organize ettiklerinin, ve yaşam deneyimlerini nasıl meşrulaştırdıklarının izleri sürülmeye çalışıldı. Profesyonel meslek sahibi tesettürlü kadınlar, cinsiyet rollerini ve ilişkilerini bir yandan Islami söylemin gerekirlilikleri diğer yandan ise gündelik yaşamın maddi gerekirlilikleri çerçevesinde üretmekte, yemden üretmekte ve dönüştürmektedirler. Fakat, bir inanç ve aynı zamanda bir anlam sistemi olarak İslamiyet, verili toplumsal yapı içinde gündelik yaşam pratiğine aktarılmaktadır. Dolayısıyla, profesyonel meslek sahibi tesettürlü kadınlar gündelik yaşam pratiklerini, cinsiyet rollerini ve cinsiyet ilişkilerini kurarken ve meşrulaştmken bir yandan İslami söylemden hareket etmekte, diğer yandan ise, profesyonel meslek sahibi, çalışan kadın olma durumundan hareket etmektedirler. Toplumsal yapı, İslami görüş ve toplumsal eyleyen olma arasındaki ilişki gündelik yaşamın gerekirlikleri çerçevesinde oluşturulan stratejiler dolayımında kurulmaktadır. Fakat, bu stratejilerin oluşturulma biçimleri, ve İslami söylemin yaşam pratiği haline dönüştürülme biçimi kadınların toplumsal sınıfına bağlı olarak önemli farklılıklar göstermektedir. Bu tür farklılıklar ise İslami söylemin gündelik yaşam pratiğine aktarımının tek bir biçimde olmadığının, kadınların toplumsal konumlan ile İslami söylemin gündelik eylemin meşrulaştınmında kullanılması arasında bir ilişki olduğunun ortaya konulması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROFESSIONAL VEILED WOMEN: THE EVERYDAY LIFE STRATEGIES OF PROFESSIONAL ISLAMIC WOMEN IN 1990S BURSA Neşe Öztimur Department of Political Science and Public Administration Supervisor/» '.'.'«*. Dilek Cindoğlu December 1999 The major aim of this thesis is to examine the multiple bases on which professional, married, veiled Islamic women organize their everyday lives, and understand how do they legitimize their everyday activities with using different discourses. The professional veiled women reproduce and reformulate their gender roles and relations with regards to material necessities of everyday life and also with regards to the necessities of Islamic discourse. The professionally working veiled women legitimize or reconcile their everyday life experiences on the one hand with respect to their Islamic values, and on the other hand with their working woman status. The relationship between the social structure, Islamic discourse and individual agency is constructed by using different strategies, to cope with the necessities of everyday life. These strategies show differences according to the material well being of the Islamic women. The social class is an important factor for the transformation of Islamic discourse into a living social practice.