Fen bilgisi öğretmen adaylarının girişimcilik becerisine yönelik mesleki bilgilerinin gelişimine yaşam becerileri eğitimi kılavuzuna dayalı öğretimin etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of teaching on life skills education guide on the development of professional knowledge regarding entrepreneural skills of pre-service science teachers
  1. Tez No: 706980
  2. Yazar: TUĞÇE DEĞER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUFAN İNALTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 21.YY Yaşam Becerileri, Girişimcilik Becerisi, Girişimcilik Eğitimi, Fen Bilimleri Öğretmen Adayları, 21st Century Life Skills, Entrepreneurial Skills, Entrepreneurship Education, Preservice Science Teachers
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Türkiye'de 2018 yılında yenilenen fen bilimleri dersi öğretim programı, 21. yy.ın yaşam becerilerini öğrencilerin geliştirmesinin gerekliliğine vurgu yapmaktadır. İlgili alan yazın 21.yy. becerileri içerisinde en önemlisinin girişimcilik becerisi olduğu ve bu becerinin diğer becerilerin bir sentezi olduğunu belirtmektedir. Ayrıca girişimcilik becerisinin diğer becerilerin etkili bir şekilde çalıştırılmasıyla ortaya çıkarılabileceğine de dikkat çekmektedir. Bununla birlikte, ortaokul fen bilimleri derslerinde öğrencilere bu beceriyi kavratabilecek mesleki bilgiye sahip öğretmenlere olan ihtiyaç en önemli problem olarak karşımızda durmaktadır. Dolayısıyla lisans döneminde fen bilgisi öğretmen adaylarının girişimciliğe ilişkin mesleki bilgilerini geliştirecek öğretim modellerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmanın amacı, teorik ve pratik temelli içeriğe göre tasarlanan bir yaşam becerileri eğitimi kılavuzuna dayalı öğretim uygulamasının, fen bilgisi öğretmen adaylarının girişimcilik becerisine yönelik mesleki bilgilerinin gelişimine etkisini incelemektir. Dahası bu çalışmada öğretmen adaylarının girişimcilik becerisi üzerine öğretmenlik mesleki bilgisini inşa etme yolunda bir uygulama modeli geliştirme ve test edilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda çalışma fen bilgisi öğretmen adayları için gelecekte ortaokul fen bilimleri derslerinde öğrencilerinin girişimcilik becerisini geliştirmek üzere uygulayacakları etkili öğretim süreçlerinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacak örnek bir uygulama modelini içermektedir. Çalışma, 2019–2020 akademik yılının bahar yarıyılında Türkiye'deki bir devlet üniversitesinin üçüncü sınıfında öğrenim gören 82 fen bilgisi öğretmen adayının katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, tek grup ön test-son test deneysel desenini içermektedir. Bu deneysel çalışma, fen bilgisi öğretmenliği lisans programında zorunlu bir ders olan ―Fen Öğretimi ve Laboratuvar Uygulamaları–I‖ dersinde yürütülmüştür. Öğretmen adayları, 14 hafta boyunca ―Fen Bilimlerinde Yaşam Becerileri Eğitimi Kılavuzu'na dayalı olarak ―21. Yaşam Becerileri‖, ―İletişim ve Takım Çalışması Becerisi‖, ―Karar Verme ve Girişimcilik Becerisi‖ ve ―Analitik Düşünme ve Yaratıcı Düşünme Becerisi‖ ni öğretme üzerine teorik ve uygulama temelli çalışmalar yapmışlardır. Çalışmanın verileri, ―Girişimcilik Becerisi Mesleki Bilgi Testi (GBMBT)‖ kullanılarak toplanmıştır. GBMBT ile ön test ve son test olarak toplanan veriler, girişimcilik becerisi mesleki bilgi ölçütlerini içeren bir rubriğe dayalı olarak puanlanmıştır. Çalışmanın bulguları, öğretmen adaylarının deney öncesi ve sonrası GBMBT puanları arasında anlamlı bir farkın olduğunu göstermiştir. Deneysel süreç sonrasında girişimciliği, fırsatları değerlendirme ve ekonomi gibi anahtar kavramlar temelinde vurgulayan adayların sayısında önemli artış olduğu bulunmuştur. Bunun yanında, girişimcilik becerisine sahip bireylerin anahtar özelliklerini tanımlayan fen bilimleri öğretmen adaylarının sayısında uygulama sonrasında önemli artış kaydedildiği görülmüştür. Yine fen bilgisi öğretmen adaylarının deneysel süreç sonrasında, öğrencilere girişimcilik becerisini kazandırabilme konusunda uygun etkinlikleri tasarlama noktasında önemli gelişim gösterdikleri bulunmuştur. Ayrıca fen bilgisi öğretmen adaylarının ortaokul öğrencilerinin girişimcilik becerilerini ölçmek amacıyla tasarladıkları araçlarında bulunması istenilen göstergeler bakımından deneysel süreç sonrasında önemli gelişim kaydettikleri anlaşılmıştır. Sonuç olarak bu çalışma, lisans hazırlığında fen bilgisi öğretmen adaylarının girişimcilik becerisine ilişkin mesleki bilgilerini bir kılavuz temelli öğretim modeliyle geliştirmeyi amaçlayan ve bu mesleki bilgiyi ölçmek için tasarlanmış örnek bir araç, sunan ilk çalışmadır. Özellikle fen bilimleri öğretmen eğitimcilerinin, adaylara yaşam becerilerine ilişkin mesleki bilgiyi kavratma yolunda örnek alabilecekleri bir uygulama modeli sunmaktadır. Dahası bu çalışma, girişimci düşünceye odaklanan bir fen bilimleri öğretim sürecinin öğretmenler tarafından nasıl uygulanması gerektiğinin ipuçlarını vermektedir.
Özet (Çeviri)
Science curricula renewed in 2018 in Turkey emphasize the need for students to develop the life skills of the 21st century. The related literature emphasizes that the most important 21st century skills are entrepreneurship skills and that this skill is a synthesis of other skills. In addition, it is pointed out that entrepreneurial skill can be revealed by employing other skills effectively. However, the need for teachers with professional knowledge who can teach students this skill in secondary school science courses remains the most important problem. Therefore, there is a need for teaching models that will improve the professional knowledge of pre-service science teachers about entrepreneurship in the undergraduate period. The aim of this study is to examine the effect of a life skills education guidebased teaching practice designed according to theoretical and practical content on the development of pre-service science teachers' professional knowledge of entrepreneurship skills. Moreover, in this study, it is aimed to develop and test an application model on the way of building the professional knowledge of teacher candidates on entrepreneurship skills. In this context, the study includes an exemplary application model that will enable prospective science teachers to better understand the effective teaching processes that they will apply in order to improve their students' entrepreneurship skills in secondary school science courses in the future. The study was carried out with the participation of 82 pre-service science teachers studying in the third class of a state university in Turkey in the spring semester of the 2019-2020 academic year. The study includes a single group pre test-post test experimental design. This experimental study was carried out in ―Science Teaching and Laboratory Practices-I‖, which is a compulsory course in the science teaching undergraduate program. Pre-service teachers carried out theoretical and practice-based studies on teaching ―Century Life Skills‖, ―Communication and Teamwork Skills‖, ―Decision Making and Entrepreneurship Skills‖ and ―Analytical Thinking and Creative Thinking Skills‖ based on the“Life Skills Education Guide in Science”for 14 weeks. The data of the study were collected using the“Entrepreneurship Skills Professional Knowledge Test (ESPKT)”. The data collected as pre-test and post-test with ESPKT were scored based on a rubric containing professional knowledge criteria on entrepreneurship skills. The findings of the study showed that there was a significant difference between pre test-post test ESPKT scores. After the experimental process, it was found that there was a significant increase in the number of candidates who emphasized entrepreneurship on the basis of key concepts such as seizing opportunities and economy. In addition, it was observed that there was a significant increase in the number of science teacher candidates who defined the key characteristics of individuals with entrepreneurial skills after the application. It was also found that pre-service science teachers showed significant improvement in designing appropriate activities to help students gain entrepreneurship skills after the experimental process. Besides, it was understood that the tools designed by the pre-service science teachers to measure the entrepreneurship skills of secondary school students made significant progress in terms of the desired indicators after the experimental process. As a result, this study is the first to investigate the development of professional knowledge of pre-service science teachers about entrepreneurship skills with a guidebased teaching model and to provide an exemplary tool designed to measure this professional knowledge. In particular, it offers an application model that science teacher educators can take as an example in order to help candidates comprehend professional knowledge about life skills. Moreover, this study gives clues about how a science teaching process that focuses on entrepreneurial thinking should be implemented by teachers.