Türkmence 'Yusup-Züheyla' hikâyesi- transkripsiyonlu metin-çeviri-dil özellikleri
Turkmen's 'Yusup-Züheyla' story- transcriptional text-translation-language features
- Tez No: 707065
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZCAN TABAKLAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Dilbilim, Linguistics
 - Anahtar Kelimeler: Türkmence, Nurmuhammed Andalıp, Yusup Züleyha, Turkmen, Nurmuhammed Andalıp, Yusup Züleyha
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 423
Özet
Nurmuhammed Andalıp tarafından 18. yüzyılda Türkmen Türkçesiyle kaleme alınan Yusup Züleyha bu yüzyılın Türkmencesiyle Yusuf Züleyha kıssasının ele alınışını göstermesi bakımından önem arz etmektedir. Bu çalışma, Türkmen Türkçesinin bu yüzyıldaki dil özelliklerini metnimizdeki kullanımlar ışığında aydınlatmayı amaçlamaktadır. İlk olarak Türkmenistan, Türkmen kelimesinin kökeni, Türkmenler, Türkmence ve Türkmen Edebiyatı hakkında genel bilgiler verilmiştir. Daha sonra metnimizin yazarı Nurmuhammed Andalıp'ın hayatı, edebî anlayışı ve eserlerine dair bilgiler verilmiştir. Ardından metnimizin dil özellikleri örnekler verilerek ortaya konmuştur. Metnimizin transkripsiyonu (yazı çevirimi), Türkiye Türkçesine çevirisi yapılarak çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Yusup Züleyha, written by Nur Muhammed Andalıp in Turkmen Turkish in the 18th century, is important in terms of showing the handling of the story of Yusuf Züleyha in Turkmen language of this century. This study aims to illuminate the linguistic features of Turkmen Turkish in this century in the light of the usages in our text. First, general information about Turkmenistan, the origin of the word Turkmen, Turkmens, Turkmen and Turkmen Literature is given. Then, information about the life, literary understanding and works of Nurmuhammed Andalıp, the author of our text, is given. Afterwards, the language features of our text are presented by giving examples. The study was completed by translating our text to Turkey Turkish.