Akut ve kronik hastalığa sahip çocukların hemşirelik bakım algılarının projektif yöntem ile incelenmesi
Examining perceptions of nursing care of children with acute and chronic diseases through projective method
  1. Tez No: 707066
  2. Yazar: CEMAL ÖZALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım, çocuk, hemşirelik, projektif yöntem
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Akut ve Kronik Hastalığa Sahip Çocukların Hemşirelik Bakım Algılarının Projektif Yöntem ile İncelenmesi Amaç: Bu araştırma akut ve kronik hastalığa sahip çocukların hemşirelik bakım algılarının projektif yöntem ile incelenmek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırmanın evrenini 1 Eylül- 1 Kasım 2021 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisi'nde yatan 6-14 yaş arasındaki akut ve kronik hastalığı olan tüm hastalar oluşturdu. araştırmanın örneklemini ise örnekleme dahil edilme kriterleri doğrultusunda 60 akut ve 60 kronik hastalığa sahip çocuk olmak üzere toplam 120 çocuk oluşturdu. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”ve“Resim Çizimi ile İlgili Bilgi Formu”kullanıldı. Araştırma sonucunda elde edilen veriler sayı ve yüzde yöntemleri ile değerlendirildi. Çizilen resimler ise tümevarım analiz yöntemi kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Araştırmaya katılan çocukların çizdiği resimler incelendiğinde; kronik hastalığa sahip çocukların %63.3'ü, akut hastalığa sahip çocukların ise %48.3`ü hemşirenin herhangi bir uzvunu çizdikten sonra silip tekrar çizdiği; kronik hastalığa sahip olan çocukların %46.6`sı, akut hastalığa sahip çocukların ise %51.6`sı iğne/ ilaç figürünü çizdiği; kronik hastalığa sahip olan çocukların %68.3'ü, akut hastalığa sahip çocukların ise %63.3'ü 5 renk ve üzerinde boya kullandığı belirlendi. Ayrıca kronik hastalığa sahip olan çocukların %33.3'ü akut hastalığa sahip çocukların ise %26.6 kâğıdın çeyreğini kullandığı kronik hastalığa sahip olan çocukların %28.3'ü, akut hastalığa sahip çocukların %18.3'ü kâğıdın sağ tarafına çizim yaptığı saptandı. Sonuç: Araştırmada akut ve kronik hastalığı olan çocukların hemşirelik bakım algıları arasında anlamlı bir farklılık belirlendi.
Özet (Çeviri)
Examining Perceptions of Nursing Care of Children with Acute and Chronic Diseases through Projective Method Aim: This research was carried out as a descriptive study in order to examine the nursing care perceptions of children with acute and chronic diseases with the projective method. Material and Method: The population of the study consisted of all patients between the ages of 6 and 14 with acute and chronic diseases who were hospitalized in Atatürk University Research Hospital, Pediatrics Service between September 1 and November 1, 2021. The sample of the study consisted of a total of 120 children, 60 of which were with acute and 60 chronic diseases, in line with the sampling inclusion criteria.“Personal Information Form”and“Picture Drawing Information Form”were used to collect data. The data obtained at the end of the study were evaluated by number and percentage methods. The drawings were evaluated with the inductive analysis method. Results: By examining the pictures drawn by the children participating in the research it was discovered that 63.3% of children with chronic diseases and 48.3% of children with acute diseases erased and redrew after drawing any limb of the nurse; 46.6% of children with chronic diseases and 51.6% of children with acute diseases drew needles/medicine figures; 68.3% of children with chronic diseases and 63.3% of children with acute diseases painted using 5 colors or more. In addition, it was found that 33.3% of children with chronic diseases and 26.6% of children with acute diseases used a quarter of the paper, and 28.3% of children with chronic diseases, 18.3% of children with acute diseases used the right side of the paper while drawing. Conclusion: In the study, a significant difference was determined between the nursing care perceptions of children with acute and chronic diseases. Keywods: Care, child, nursing, projective method