Edirne ili merkez ilçede yaşayan 20-40 yaş kadınlarda kan kurşun düzeyleri ile anemi arasındaki ilişki
The relationship between blood lead levels and anemia in women aged 20-40 YEARS, living in the central district of Edi̇rne
- Tez No: 707072
- Danışmanlar: PROF. ÇETİN HAKAN KARADAĞ, PROF. FARUK YORULMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Kan kurşun seviyesi, anemi, kadın, Edirne, Blood lead level, anemia, woman, Edirne
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Toksikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, Edirne İl Merkezinde yaşayan 20-40 yaş aralığındaki kadınlarda kan kurşun seviyesi (KKS) ile anemi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Tabakalı rastgele örneklem yöntemine uygun olarak belirlenmiş 318 kadından aile hekimliği birimlerince alınmış kan örneklerinde çalışma yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar itibariyle hemoglobin (Hb) ≤ 12 g/dL kriterine göre anemik 96 kadından 20'sinde (%20,8) KKS ≥ 25 μg/dL olarak belirlenmiştir (p=0,036). KKS'nin 20-40 yaş aralığındaki kadınlarda anemiye neden olma seviyesi ≥ 25 μg/dL olarak saptanmıştır. Çalışmada anemi sıklığı %30,2, Hb ortalaması 12,4 mg/dL, KKS ortalaması 15,25 μg/dL bulunmuştur. Hb düzeyi ile KKS arasında %16,2 oranında negatif korelasyon saptanmıştır. Kişilerin eğitim düzeyleri ve çevresel faktörlere (meskenin ana yola uzaklığı) bağlı olarak KKS değerlerinin değiştiği gösterilmiştir (eğitim seviyesi ilköğretim ve altı olanlarda KKS ortalaması 17,255 μg/dL, p= 0,007 ve yaya seyahat etmeyi tercih edenlerde KKS ortalaması 17,343 μg/dL, p= 0,006). Pika varlığıyla ve daha önce anemik olmayla anemi olma arasında ilişki saptanmıştır (p=0,000). Üreme çağındaki kadınlarda kurşun maruziyetinin ikincil anemi gelişme riskini artırması nedeniyle, sosyo-ekonomik durum ve çevre-sağlık politikalarında düzenlemeler yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the relationship between blood lead level (BLL) and anemia in women between the ages of 20 and 40 living in Edirne City Center. The study has been conducted on blood samples taken by Family Medicine Units from 318 women determined in accordance with the stratified random sampling method. According to the results obtained, for hemoglobin Hb ≤ 12 g/dL criterion, 20 (20.8%) of the 96 women had a BLL ≥ 25 μg/dL (p=0.036). The level of BLL causing anemia in women between the ages of 20 and 40 was determined as 25 µg/dL. In this study, the frequency of anemia, average Hb level and average BLL were found as %30.2, 12.4 mg/dL, and 15.25 μg/dL, respectively. A negative correlation of 16.2% was found between the amount of Hb and BPL. It has shown that BLL values change depending on the environmental factors (the distance of the residence to the main road) and education levels of the individuals (for those whose education level is primary and below, the average BLL is 17.255 μg/dL, p= 0.007; and for those who prefer travelling on foot the average BLL is 17.343 μg/dL, p= 0.006). It was found a relationship between the presence of Pica and being anemia previously and being anemia (p=0,000). Due to the exposure of lead increases the risk of developing secondary anemia in women of reproductive age, arrangements should be made in socio-economic status and environmental health policies.