Gayrimenkul yatırım fonları ile ortaklıklarına tanınan vergi avantajları ve sonuçları
Tax advantages and results recognized to real estate investment funds and partnerships
- Tez No: 707071
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM SIRMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları, Gayrimenkul Yatırım Fonları, Gayrimenkul Piyasası, Gayrimenkullerde Vergilendirme, Vergi Teşvikleri, Real Estate Investment Trusts, Real Estate Investment Funds, Real Estate Market, Taxation in Real Estate, Tax Incentives
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Para Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Türkiye ekonomisi açısından önemli bir yere sahip olan gayrimenkul ve türevleri, önemsenen ve etkin bir yatırım aracı olarak son yıllarda dikkate değer gelişim göstermiştir. Gayrimenkul sektörünün etki alanının hem ekonomik yönünün olduğu hem de şehir planlaması ile birlikte sosyal yönünün olduğu görülmektedir. Gayrimenkul sektörü, küreselleşmenin sonucu olarak sermaye akımlarının gelişmekte olan ülkelere yönelmesi ile birlikte yeni faktörler ve yeni ürün çeşitliliğiyle büyümüştür. 2001 krizi sonrası gelişimini hızlandıran gayrimenkul sektörü, 2008 krizinde de tehdit altında kalmış olsa da 2010 ve sonrasında toparlanma yaşanmıştır. Türkiye'de gerek yaşanan genel salgın koşullarında gerekse de genel salgın öncesinde özellikle bireysel yatırımcıların gayrimenkulü bir yatırım aracı olarak dikkate aldığı görülmüştür. Bu ilginin ardında elbette ekonomik konjonktür karşısında hem bireysel yatırımcıların hem de kurumsal yatırımcıların varlıklarının değerini koruyabilmek ve ilave kazanç sağlamak olduğu görülmektedir. Bunun yanı sıra gayrimenkul yatırım ortaklıkları ile gayrimenkul yatırım fonları ise gayrimenkul sektörüne küçük yatırımcıları da dahil ederek sektörün gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Gayrimenkul sektörüne yatırımda bulunacak taraflar açısından önemli bir maliyet kalemi de vergilerdir. Ülke ekonomisinde önemli ve lokomotif sektör olan gayrimenkul sektörü açısından vergi düzenlemeleri ve teşvikler kritik önem arz etmektedir. Çalışma, gayrimenkul yatırım ortaklıkları ile gayrimenkul yatırım fonlarına güncel vergi müktesebatı nezdinde sağlanan vergisel avantajları ele almakta ve bu avantajların gayrimenkul yatırım ortaklıkları ile gayrimenkul yatırım fonlarına olan etkisini tartışmaktadır. Çalışmanın konusu bu vergi düzenlemelerinin gayrimenkul yatırım ortaklıkları ile gayrimenkul yatırım fonlarının kuruluşuna etkisini tartışmaktadır. Çalışma, 1997 yılından bu yana faaliyette bulunan gayrimenkul yatırım ortaklıkları ile 2016 yılından bu yana faaliyette bulunan gayrimenkul yatırım fonlarına uygulanan Türkiye'deki vergi oranlarının Türkiye'de faaliyette bulunan bu kuruluşların sayısına etkisini kapsamaktadır. Literatürde ağırlıklı olarak GYO ve GYF'lerin performansları ve portföy yöneticilerinin tercihleri ele alınmış olmakla birlikte GYO'ların asıl gelişim merkezi olan Amerika Birleşik Devletleri'ndeki mevzuat değişiklikleri ve temettü vergilerinin GYO hisse fiyatına etkileri araştırma konusu olarak dikkati çekmiştir. Bu çalışmada ise kurumlar vergisi oranları ile faaliyette bulunan gayrimenkul yatırım ortaklığı ve gayrimenkul yatırım fon sayısı arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bu bağlamda vergi oranları bağımsız değişken olarak belirlenmiş ve iki değişken arasındaki ilişki Spearman rho testi uygulanarak araştırılmıştır. Araştırma sonucuna göre vergi oranları ile faaliyette bulunan kuruluşların sayısı arasında bir ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Real estate and its derivatives, which have an important place in our country's economy, have shown a remarkable development in recent years as an prominent and effective investment tool. It is seen that the orbit of real estate sector has both an economic aspect and a social aspect along with urban planning. As a result of globalization, the real estate sector has grown with new factors and new product diversity, as capital flows have turned towards developing countries. Although the real estate sector, which accelerated its development after the 2001 crisis, was under threat in the 2008 crisis, there was a recovery in 2010 and after. In Turkey, both in pandemic conditions experienced prior to both the pandemic, especially in real estate of individual investors were taking into consideration as an investment vehicle. It is seen that behind this interest is, of course, the ability to protect the assets of both individual investors and institutional investors in the face of the economic conjuncture and to gain additional income. In addition, real estate investment trusts and real estate investment funds contribute to the development of the sector by including small investors in the real estate sector. An important cost item for the parties that will invest in the real estate sector is taxes. Tax regulations and incentives are critical for the real estate sector, which is an important and leading sector in the country's economy. The study deals with the tax advantages provided to real estate investment trusts and real estate investment funds under the current tax acquis and discusses the effects of these advantages on real estate investment trusts and real estate investment funds. The subject of the study discusses the effects of these tax regulations on the establishment of real estate investment trusts and real estate investment funds. The study covers the effect of tax rates in Turkey applied to real estate investment trusts operating since 1997 and real estate investment funds operating since 2016 on the number of these institutions operating in Turkey. In the literature, mainly the performances of REITs and REIFs and the preferences of portfolio managers have been discussed, and the effects of legislative changes and dividend taxes on REIT share prices in the United States, which is the main development center of REITs, have attracted attention as research subjects. In this study, the relationship between corporate tax rates and the number of operating real estate investment trusts and real estate investment funds was investigated. In this context, tax rates were determined as the independent variable and the relationship between the two variables was investigated by applying the Spearman rho test. According to the results of the research, no relationship could be found between tax rates and the number of operating establishments.