Perioperatif kemoterapi alan mide kanserli hastaların klinik, patolojik özellikleri ve trombosit/lenfosit, nötrofil/lenfosit oranlarının prognozla ilişkisi
Clinical, pathological characteristics of patients with stomach cancer receiving perioperative chemotherapy and the relationship of thrombocyte/lymphocyte, neutrophil/lymphocyte ratios with prognosis
  1. Tez No: 707109
  2. Yazar: ÖZLEM ELEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DEVRİM ÇABUK, PROF. DR. SADETTİN HÜLAGÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Mide Kanseri, Genel sağkalım (GS), Nötrofil lenfosit oranı (NLR), Trombosit lenfosit oranı (PLR), Prognoz, Gastric Cancer, Overall Survival, Neutrophil to lymphocyte ratio, Platelet lymphocyte ratio, Prognosis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Mide kanseri morbidite ve mortalitede ön sıralarda yer almaktadır. Cerrahi, kemoterapi, radyoterapi gibi tedavi yöntemleri geliştirilmesine rağmen hala prognoz açısından kötü seyretmeye devam etmektedir. Prognozu öngören ve klinik takipte de kullanılan bir belirteç bulunmamaktadır. Trombositler tümör gelişimini destekleyen bir faktördür. Tersine, lenfositler bağışıklık koruması için bir faktördür. Periferik kan trombositleri-lenfosit oranı (PLR), çeşitli malignitelerin postoperatif rekürrens ve prognozunu tahmin etmek için bir inflamasyon / bağışıklık göstergesi olarak yararlıdır. Periferik kan nötrofil-lenfosit oranı (NLR) da yararlı bir inflamasyon / bağışıklık göstergesi olarak bildirilmiştir. Bu çalışmada PLR ve NLR oranının perioperatif kemoterapi alan mide kanserli hastalarda prognoz ile ilişkisini incelemeyi amaçladık. Yöntem: Hastalar 01 Ocak 2015-01 Ocak 2020 tarihleri arasında onkoloji poliklinik başvurusunda mide adenokarsinom kanseri tanısı alanlar içinden belirlendi. Çalışmaya perioperatif kemoterapi alan hastalar dahil edildi. Hastaların kemoterapi öncesi hemogram değerleri baz alınarak, NLR ve PLR'nin değerleri hesaplandı. Bulgular: Yaşayanlar arasında NLR için median değer 2,32(1,53-3,52), exitus olanlar arasında NLR için median değer 2,69(2,17-4,46) saptandı. NLR exitus olanlarda istatistiksel olarak (p=0,01) anlamlı yüksek tespit edilmiştir. Yaşayanlar arasında PLR için median değer 153,43(116,69-226,69), exitus olanlar arasında PLR için median değer 156,59(122,15-245,27) olarak saptandı. PLR'nin etkisi istatistiksel olarak (p=0,49) anlamlı bulunmadı. Nüks saptanmayan hastalarda NLR için median değer 2,43(1,50-3,80), nüks olanlar için NLR median değer 2,67(2,17-4,52) saptandı. Nüks olanlarda NLR istatistiksel (p=0,03) anlamlı yüksek tespit edilmiştir. Nüks durumuna PLR etkisi istatistiksel anlamlı değildi. GS üzerine etkilerinde; NLR (p=0,003) ve PLR (p=0,04) anlamlı etkisi bulunmuştur. GS için adjuvan-neoadjuvan KT almasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: NLR ve PLR oranları mide kanserinde prognoz, nüks olma durumu ve GS açısından takipte kullanılabilecek ucuz ve kolay ulaşılabilir belirteçlerdir.
Özet (Çeviri)
Objective: Gastric cancer is at the forefront of morbidity and mortality. Despite the development of treatment methods such as surgery, chemotherapy and radiotherapy, it still continues to have a poor prognosis. There is no marker that predicts prognosis and is used in clinical follow-up. Platelets are a factor that promotes tumor development. Conversely, lymphocytes are a factor for immune protection. The peripheral blood platelets-lymphocyte ratio (PLR) is useful as an inflammation/immune indicator to predict the postoperative recurrence and prognosis of various malignancies. Peripheral blood neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) has also been reported as a useful indicator of inflammation/immunity. In this study, we aimed to examine the relationship between PLR and NLR ratio and prognosis in gastric cancer patients receiving perioperative chemotherapy. Method: The patients were identified among those diagnosed with gastric adenocarcinoma at the oncology outpatient clinic between January 01, 2015 and January 01, 2020. Patients who received perioperative chemotherapy were included in the study. The values of NLR and PLR were calculated based on the pre-chemotherapy hemogram values of the patients. Results: The median value for NLR among the survivors was 2.32 (1.53-3.52), and the median value for NLR was 2.69 (2.17-4.46) among those who died. It was found statistically (p=0.01) significant in those with NLR exitus. The median value for PLR among the survivors was 153.43 (116.69-226.69), and the median value for PLR among those who died was 156.59 (122.15-245.27). The effect of PLR was not statistically significant (p=0.49). The median value for NLR was 2.43 (1.50-3.80) in patients without recurrence, and 2.67 (2.17-4.52) for patients with relapse. NLR was found to be statistically (p=0.03) significantly higher in relapsed patients. The effect of PLR on relapse was not statistically significant. NLR (p=0.003) and PLR (p=0.04) were found to have significant effects in its effects on OS. There was no statistically significant difference in adjuvant-neoadjuvant chemotherapy for OS. Conclusion: NLR and PLR rates are inexpensive and easily accessible markers that can be used in gastric cancer prognosis, recurrence and OS follow-up.