Renal transplantasyon uygulanmış normal fonksiyone greftli hastalar ile kronik rejeksiyon gelişmiş hastalarda serum intersellüler adezyon molekülü-1 (ICAM-1) düzeylerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 70715
  2. Yazar: UĞUR ERKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ERKEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: ICAM-1, kronik rejeksiyon, renal transplantasyon, ICAM-1, chronic rejection, renal transplantation. Itl
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 32
Özet
ÖZET Renal transplantasyon uygulanmış ve kronik rejeksiyon gelişmiş hastalar ile normal fonksiyone greftli hastaların serum ICAM-1 düzeyleri karşılaştırılarak kronik rejeksiyon gelişen hastaların tanı ve takibinde bu molekülün serum düzeyi tespitinin önemini araştırmak amacıyla Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalında 30.10.1990 ile 27.09.1997 tarihleri arasında renal transplantasyon uygulanmış 31 hastayı kapsayan bir çalışma yaptık. 31 hastanın 16' sı kronik rejeksiyonlu hasta grubunu, kalan 15 kişi ise normal fonksiyone greftli hasta grubunu ve 22 kişi ise sağlıklı kontrol grubunu oluşturuyordu. Çalışma kapsamında yer alan tüm grupların serum ICAM-1 düzeyleri tespit edildi ve sonuçlar değerlendirildi. Elde edilen sonuçlara göre kronik rejeksiyonlu grubun serum ICAM-1 düzeyleri, normal fonksiyone greftli hasta grubunun serum ICAM-1 düzeyine göre daha yüksekti ve bu yükseklik istatistiksel olarak da anlamlı idi. Ancak sağlıklı kontrol grubu ile kronik rejeksiyonlu grubun serum ICAM-1 düzeyleri birbirlerine çok yalan değerlerde olup, istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç olarak serum ICAM-1 düzeyi tespiti kronik allograft rejeksiyonu gelişen hastaların tam, takip ve tedavi sonuçlarının değerlendirilmesinde rahatlıkla kullanılabilecek değerli, risksiz ve uygulaması kolay bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison of serum ICAM-1 levels of patients with chronic rejection and patients with normal functioning grafts whom underwent renal transplantation. We compared serum ICAM 1 levels of patients who have had chronic allograft rejection and patients with normally functioning graft whom had renal transplantation between 30.10.1990 and 27.9.1996. Our study contained 31 patients who had renal transplantation in Çukurova Univeristy Medical Faculty, Department of Urology. We searched for the importance of level of serum ICAM-1 molecule in diagnosis, follow up and evaluation of the results of the treatment applied to patients with chronic allograft rejection. Of the 31 patients, 16 patients formed the chronically rejected allograft group and remaining 15 patients formed the ones who had well functioning allografts while 22 people formed the healty control group. Serum ICAM-1 levels of the groups were determined and the results were evaluated. According to the results obtained, serum ICAM-1 level of the group with chronically rejected allograft was higher than the group with normally functioning graft. This result was found significant by the statistical study as well. The comparison of the serum ICAM-1 level of chronically rejected allograft group with serum ICAM-1 level of healty group was insignificant, because the results of each group were approximately the same. As a result of this study, we can easily say that determination of serum ICAM-1 level is a valuable and noninvasive parameter in diagnosis,fallow and evaluation of the results of treatment in chronic renal allograft rejection.