Development of a new sheet metal forming technique using low melting alloy 3D printers
Yeni bir sac metal şekillendirme tekniğinin düşük erime noktasına sahip alaşım ve 3B yazıcı kullanarak geliştirilmesi
- Tez No: 707186
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET GEREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bi58Sn42 alaşımı, ekstrüderde özelleştirme, FDM, sac şekillendirme kalıbı, küçük boyutlu toplu üretim, Bi58Sn42 alloy, customization on extruder, FDM, sheet metal forming mold, small sized batch production
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmanın amacı, sac şekillendirme işlemlerinde yeterli dayanıma sahip olduğu kanıtlanmış düşük ergime noktalı Bi58Sn42 alaşımından, açık kaynaklı masaüstü eriyik biriktirmeli modelleme (FDM) tipi 3 boyutlu (3B) yazıcı kullanarak sac şekillendirme kalıbı üretmek ve düşük hacimli sac parça üretimi için 3B baskılı kalıbın performansını değerlendirmektir. Böylece küçük boyutlu parti üretimi için hızlı ve ucuz kalıplama metodolojisinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda öncelikle sac şekillendirme kalıbının üretilmesi için 3 boyutlu baskı deneyleri yapılmıştır. Gerçekleştirilen 3B baskı deneyleri sırasında karşılaşılan sorunlar analiz edilmiştir. Buna göre Bi58Sn42 alaşımını düzgün bir şekilde basmak için hem baskı ayarlarında (ekstrüzyon sıcaklığı ve çarpanı, baskı hızı, doluluk oranı vb.) ayarlamalar hem de mevcut FDM tipi 3B yazıcının ekstrüderinde özelleştirmeler yapılmıştır. Daha sonra gerçekleştirilen presleme işlemleri sırasında 3B baskılı kalıbın üzerindeki boyutsal değişime göre performansı değerlendirilmiştir. Sonuçlar, 3B baskılı kalıbın düşük hacimli sac parça üretimi için yeterince dayanıklı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to produce a sheet metal forming mold made from the low melting point Bi58Sn42 alloy which proved to have sufficient strength in sheet metal forming operations by using open-source desktop type fused deposition modelling (FDM) 3-Dimensional (3D) printer and to evaluate the performance of the 3D printed mold for low volume sheet metal parts production. Thus, it was aimed to develop fast and inexpensive tooling methodology for small sized batch production. In this context, initially the 3D printing experiments were performed to produce the sheet metal forming mold. The encountered problems during the performed 3D printing experiments were analyzed. Accordingly, both tunings in print settings (extrusion temperature, extrusion multiplier, printing speed, infill rate, and etc.) and customizations on the extruder of the available FDM type 3D printer were made to print the Bi58Sn42 alloy properly. Subsequently, the performance of the 3D printed mold was evaluated according to the dimensional change on it during the performed pressing operations. Results showed that the 3D printed mold was rigid enough for low volume sheet metal parts production.