Kennedy sınıf 4 modellerde hassas tutucuların retansiyon ve stabilizasyon üzerine etkisi
Retention and stabilization effect of precision attachments onKennedy class 4 models
- Tez No: 707215
- Danışmanlar: PROF. DR. SERHAN AKMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Hareketli Bölümlü Protez, Hassas tutucular, Kennedy Sınıf 4, Retansiyon, Stabilizasyon, Removable Partial Dentures, Precision attacments, Kennedy Class 4, Retention, Stabilization
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Hareketli bölümlü protezler kısmi dişsizlikte sabit protezlerin ve implant üstü protezlerin yapılamadığı durumlarda uygulanan yaygın bir tedavi seçeneğidir. Bu protezlerin başarılı olması için hasta beklentileri ve tedavi planlamasının doğru şekilde belirlenmesi gerekir. Hastaların hareketli bölümlü protezlerden beklentileri fonksiyon, estetik ve konuşmasının rehabilite edilmesidir. Hareketli bölümlü protezin tutuculuk ve stabilitesi kullanım rahatlığını belirleyen en önemli kriterler arasındadır. Hastalarda görünen bölgede kroşeler estetik beklentileri karşılamazken bu bölgelerde hassas tutucuların kullanımı yaygındır. Çalışmada iki farklı fonksiyona sahip hassas tutucuların ve kroşe tutucunun Kennedy Sınıf 4 modellerde tutuculuk ve stabilizasyon değerleri üzerine etkisi incelendi. Kanin-kanin arasının eksik olduğu 3 adet Kennedy Sınıf 4 model çene oluşturuldu. Bu model çeneler kullanılarak 1. grupta 20 adet kroşe tutuculu iskelet altyapı, 2. grupta sınıf 2 hassas tutuculu 20 adet iskelet altyapı, 3. grupta sınıf 5 hassas tutuculu 20 adet iskelet altyapı yapıldı. Örneklere üniversal test makinesinde tutuculuk ölçümü ve 2 farklı stabilizasyon ölçümü uygulandı. Tutuculuk ölçümü iskelet altyapının tutucu unsurlarının bulunduğu bölgelerin yakınlarından gerçekleştirildi. Stabilizasyon testlerinde santral dişler bölgesinden sabit kuvvette anterior bölgede dokuya doğru esneme miktarına ve santral dişler bölgesinden artan kuvvette molar dişlerdeki çift akers kroşenin yerinden çıkma kuvveti değerlerine bakıldı. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi One-Way Anova ve Post Hoc Tukey HSD testi ile SPSS 16.0 yazılımında yapıldı. Çalışmada sınıf 2 hassas tutuculu iskelelet altyapıların tutuculuk ve stabilizasyon değerleri kroşe tutuculu iskelet altyapılardan ve sınıf 5 hassas tutuculu iskelet altyapılardan daha yüksek bulundu. Sınıf 5 hassas tutuculu iskelet altyapılarda tutuculuk kroşeli iskelet altyapılardan daha yüksekken stabilizasyon değerleri kroşeli iskelet altyapılarla benzer bulundu. Sonuç olarak çalışmanın sınırları dahilinde, Kennedy Sınıf 4 modellerde sınıf 2 hassas tutuculu iskelet altyapı tutuculuk ve stabilizasyon açısından sınıf 5 hassas tutuculu iskelet altyapılardan ve kroşeli iskelet altyapılardan daha başarılıdır.
Özet (Çeviri)
Removable partial dentures are a common treatment option applied in partial edentulism, in cases where fixed dentures and implant-supported prosthetic cannot be made. In order for these prostheses to be successful, patient expectations and treatment planning must be determined correctly. The expectations of removable partial dentures wearers are function, aesthetics and rehabilitation of speech. The retention and stability of the removable partial denture are among the most important criteria that determine the comfort of use. While the clasps in the visible area of the patients do not meet the aesthetic expectations, the use of precision attachments are common in these areas. In the study, the functional effects of two different precision attachments and clasps on the retention and stabilization values of Kennedy Class 4 models were investigated. Three Kennedy Class 4 jaw models were created with a missing canine-canine edentulism. Using these jaw models, 20 metal frameworks with clasp holders were made in the 1st group, 20 metal frameworks with class 2 precision attachments in the 2nd group, and 20 metal frameworks with class 5 precision attachments in the 3rd group. Measurement of retention and two different measurements of stabilization were applied to the samples by a universal testing machine. Measurement of retention was carried out near the areas where the retaining elements are located in the metal frameworks. In the stabilization test, the stretching amount towards the tissue in the anterior region at constant force and the displacement force values of the double acers clasp in the molar teeth under increasing strength were examined. Evaluation of the obtained data was done with One-Way Anova and Post Hoc Tukey HSD test in SPSS 16.0 software. In the study, the retention and stabilization values of class 2 precision-attached metal frameworks were found to be higher than that with clasp-retained metal frameworks and class 5 precision-attached metal frameworks. Class 5 precision-attached metal frameworks have higher retention than clasped-retained frameworks, while stabilization values are similar to clasped frame substructures. As a result, within the limitations of this study, class 2 precision-attached metal frameworks are more successful in retention and stabilization than class 5 precision-attached metal frameworks and clasped-retaind metal frameworks in Kennedy Class 4 models.