Tobacco prevalence and affecting factors of Selçuk University personnel
Selçuk Üniversitesi çalışanlarının tütün kullanma durumu ve etkileyen faktörler
  1. Tez No: 707275
  2. Yazar: BIZEN WELDEMICHAEL WELDEMARIAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL MACİT HİSAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Akademisyen, Nikotin, Sigara İçme Davranışı, Tütün Bağımlılığı, Üniversite, Türkiye
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışma; üniversite personelinin, tütün kullanım davranışının yaygınlığını ve sosyodemografik özellikleriyle ilişkisini araştırmak amacıyla planlanmış kesitsel bir çalışmadır. Araştırma, Selçuk Üniversitesi'nde 2020-2021 yılları arasında akademisyenler, idari personel ve işçilerden oluşan toplam 356 personel üzerinde yapılmıştır. Veri toplama aracı; sosyodemografik özellikler, tütün kullanım davranışı ve nikotin bağımlılık düzeyini ele alan 39 sorudan oluşan bir ankettir. Katılımcıların çoğunluğu akademisyen (%70,5) ve 18-65 yaşları arasında olup, % 61'i erkektir. Katılımcıların, %57,6'sı en az bir süre tütün kullanmış, %26,7'si daha önce sigara içmiş ve %30,9'u halen sigara içmektedir. Akademisyenlerin %26,7'sinin, idari personelin %35,3'ünün ve işçilerin %46,3'ünün halen sigara içtiği; erkeklerde, eşinden boşananlarda, eğitim düzeyi düşük olanlarda, aile geliri düşük olanlarda, işçilerde ve 36-45 yaş arası kişilerde sigara içme oranının diğer gruplara göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan, kadınlarda, evlilerde, eğitim düzeyi yüksek olanlarda, aile geliri düşük-orta düzeyli olanlarda, akademisyenlerde, sağlık profesyonellerinde ve 45 yaş üstü kişilerde sigara içme oranının diğer gruplara göre anlamlı olarak daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada; dumansız tütün kullanımının olmadığı ve sigara içenlerin %89'unun filtreli sigara kullandığı, sigara içenlerin %86,4'ünün düşük-orta, %13,6'sının yüksek düzeyde nikotin bağımlısı olduğu tespit edilmiştir. Genel bırakma girişimi %85,9 iken, halen sigara içenler arasında bırakma girişimi %73,6 idi. Sigarayı bırakma oranı %40,5 olup, erkekler arasında (%41,6) kadınlara göre (%37,9) nispeten daha yüksektir. Akademisyenlerin topluma rol modeli olduğu düşünüldüğünde; %30,9 sigara içme oranının oldukça yüksek olduğu kanaatine varılmış ve buna yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The present study is a cross-sectional quantitative study aimed to investigate the Prevalence of tobacco use behavior and its association with socio-demographic information of university personnel. The study intended to determine the frequency of tobacco behavior of 356 personnel in Selçuk University between 2020 and 2021. The study participants were academicians, administration staff, and laborers. A questionnaire that consists of 39 questions addressing the socio-demography, tobacco use behavior, and nicotine dependence level was the data collection tool. This study encompasses 70.5% academicians, 14.3% administration staff, and 15.2% laborers, mostly (73.6%) were 18-45 years old, with 61% males and 39% females. In this study, 57.6% tried tobacco at least for some time, 26.7% were former smokers and 30.9% were current smokers, with 35% males and 24.5% females. In addition, 26.7% of the academicians, 35.3% of administration staff, and 46.3% of the laborers were current smokers.