Hidrotermal sentez yöntemi ile sentezlenen ZnO tellerden nanolazer üretiminin araştırılması
Investigation of nanolaser production from ZnO wires synthesized by hydrothermal synthesis method
  1. Tez No: 707286
  2. Yazar: OĞUZHAN TAŞTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE SAÇMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ZnO tel, Nanolazer, Hidrotermal sentez yöntemi, ZnO wire, Nanolaser, Hydrothermal synthesis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu tez kapsamında hidrotermal sentez yöntemi kullanılarak ZnO tellerin sentezi gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen ZnO tellerin XRD, FESEM, EDX, FT-IR ve TGA-DTA kullanılarak karakterizasyonu yapıldıktan sonra nanolazer üretimindeki kullanımı araştırılmıştır. Bu amaçla, ZnO teller Erciyes Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (ERNAM)'da 1x1 cm2 boyutlarında kesilmiş ve etil alkol ile temizlenmiş silika substrat üzerine döndürerek kaplama (spin coating) yöntemi kullanılarak ince film halinde kaplanmıştır. ZnO telleri Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM)'da Beta Baryum Borat (BBO) tek kristali kullanılarak elde edilen 400 nm'lik bir dalga boyu ile pompalanmıştır. Optik olarak pompalanan ZnO tellerinin lazer ışını eldesi incelenmiş, Andor Kymera 328i kullanılarak emisyon analizleri yapılmıştır. ZnO tellerin optik kazanç analizleri yapılarak optik ölçümleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis, the synthesis of ZnO wires was carried out using the hydrothermal synthesis method. After characterization of the synthesized ZnO wires using XRD, FESEM, EDX, FT-IR, and TGA-DTA, its use in nanolaser production was investigated. For this purpose, ZnO wires were coated in the form of a thin film on a silica substrate cut in 1x1 cm2 dimensions and cleaned with ethyl alcohol in Erciyes University Nanotechnology Research Center (ERNAM) using the spin coating method. ZnO wires were pumped with a wavelength of 400 nm, obtained using a single crystal of Beta Barium Borate (BBO) at Bilkent University National Nanotechnology Research Center (UNAM). Laser beam generation of optically pumped ZnO wires was investigated and emission analyzes were performed using Andor Kymera 328i. Optical measurements of ZnO wires were evaluated by making optical gain analysis.