Görsel sanatlarda distopya ve hayvan
Dystopia and animal in visual arts
  1. Tez No: 707287
  2. Yazar: SİBEL YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. NURAY AKKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel sanatlar, ütopya, distopya, hayvan
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada geçmişten günümüze hayvan yaşamı üzerine distopya incelemesi yapılmıştır. Ütopyaya karşıt bir düşünce olarak ortaya çıkan distopyanın tarihsel serüvenine dikkat çekilerek bu bağlamda edebi metinler incelenmiştir. Dünyayı paylaştığımız hayvanların yaşam koşullarının hangi durumlara göre ilerlediği üzerinde durulmuştur. İlk bölümde distopyanın ortaya çıkışını belirleyen ütopyanın doğuşu ve sanata olan etkileri incelenirken hayvanın ütopik konumuna dikkat çekilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde ise distopyanın doğuşu ve dünya üzerindeki konumunu incelerken çağdaş sanatta distopik hayvan konumu irdelenir. Araştırmanın üçüncü bölümü 1960 öncesi ve 1960 sonrası sanatçılar ve sanat eserlerindeki distopik hayvan üzerine yapılan çalışmalar incelenmiştir. Araştırmanın son bölümünde ise araştırmacının konuya ilişkin sanat çalışmaları eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, dystopia analyses have been made on animal life from past to present. Literary texts were examined in this context by drawing attention to the historical adventure of dystopia, which emerged as a thought against utopia. An emphasis was made on the living conditions of the animals with whom we share the world. In the first chapter, while examining the birth of utopia, which determined the emergence of dystopia, and its effects on art, attention was drawn to the utopian position of the animal. In the second part of the research, while examining the birth of dystopia and its status in the world, the position of the dystopian animal in contemporary art was addressed. The third part of the research, the studies on dystopian animals in artists and their artworks before and after 1960 were examined. In the last part of the research, the researcher's artworks related to the subject were added. Keywords : Visual arts, utopia, dystopia, animal.