II. Abdülhamit ve II. Meşrutiyet dönemlerinde Kudüs Rum Patrikhanesi
Jerusalem Greek Patriarchate in II. Abdulhamit and II. Constitutional periods
- Tez No: 707305
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN TANER KERİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: II. Abdülhamit, II. Meşrutiyet, Arap Ortodoks, Kudüs Rum Patrikhanesi, II. Abdulhamid, II. Constitutionalism, Arab Orthodox, Jerusalem Greek Patriarchate
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Osmanlı Devleti'nde yaşanan siyasal, sosyal ve ekonomik değişimlerin etkilerini tarih kitapları büyük nüfuslu toplumlar üzerinden anlatmıştır. Yaşanan gelişmelerden etkilenen ancak nüfus olarak sayıları az olan toplumlar da bu değişimlerden azade olamamıştır. Kudüs Rum Patrikhanesi üzerinden II. Abdülhamit ve II. Meşrutiyet dönemlerinde gerçekleşen olayların da nüfus olarak az olan Arap Ortodoksları, patrikhane ve Hristiyan mezhepleri arasındaki ilişkilerine olan etkilerini çalışmamızda inceledik. Buradaki amacımız tarihi bir dini kurum olan patrikhanede ortaya çıkan gelişmelerin birbirine bağlı siyasi, ekonomik ve sosyal sonuçlarının olacağını ortaya koymaktır. Kudüs Hristiyan devletlerin kendi güçlerini sergilediği bir alan olmuştur. Ancak ülkemiz tarih kitapları bu nüfuz mücadelesini genel hatlarıyla ele almış ama sorunun derinine inmemiştir. Çalışmamızda ise nüfuz mücadelelerini belge ve çeşitli materyaller üzerinden inceledik.
Özet (Çeviri)
The history of the economic, social, and economic moderns experienced in the Ottoman Empire is largely told through populated societies. Societies that were affected by the developments, but whose population was low, could not be freed from these changes. Through the Greek Patriarchate of Jerusalem. Abdulhamid II and II. In our study, we examined the effects of the events that took place during the Constitutional Period on the relations between the Arab Orthodox, the Patriarchate and the Christian sects, which are low in population. Our aim here is to reveal that the developments in the Patriarchate, which is a historical religious institution, will have interconnected political, economic, and social consequences. Jerusalem has been an area where Christian states exhibited their power. However, he did not go deep into discussing this discussion from the current history books in general terms. In our study, we examined the struggles for influence through documents and various materials.
Benzer Tezler
- İlk ve orta dereceli okul ders kitapları ve sosyalleşme(1876-1918)
Başlık çevirisi yok
NURİ DOĞAN
Doktora
Türkçe
1993
Eğitim ve Öğretimİstanbul ÜniversitesiSiyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. M. ŞÜKRÜ HANİOĞLU
- Bedırxan Pashazades, power relations and nationalism: 1876-1914
Bedirhan Paşazadeler, iktidar ilişkileri ve milliyetçilik: 1876-1914
YENER KOÇ
- Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde öğretmen yetiştiren kurumlar (1876-1920)
Teacher training institutions in the late Ottoman period (1876-1920)
GÜLHAN KARABACAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
Eğitim ve ÖğretimKahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SUAT BAL
- İstanbul'da Ermeni siyasi faaliyetleri (1876-1909)
Poitical movements of Armenian (1876-1909)
FATMA ŞİMŞEK