Sınıfında Suriyeli öğrenci bulunan sınıf öğretmenlerinin karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri (Mersin ili örneği)
Problems and solution recommendations of primary school teachers with Syrian students in their class example of Mersin city
- Tez No: 707438
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİ ÜREDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Göç, Uyum, Suriyelilerin Eğitimi, Sınıf öğretmenleri, Immigration, Integration, Education of Syrians, Primary School teachers
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle milyonlarca Suriyeli vatanlarını terk etmek zorunda kalmıştır. Suriyelilerin yoğun olarak göç ettiği ülkelerden biri Türkiye'dir ülkelerindeki kaosun kısa süreceği ve geri dönecekleri ihtimaline dayandırarak açık kapı politikası uygulanmış ve sayısı gün geçtikçe artan Suriyelilere“Geçici Koruma”statüsü verilmiştir. Son yıllarda ülkemizde sayıca artan Suriyelilerle birlikte birtakım problemler de gündeme gelmiştir. Bu sorunlardan biri de eğitim sorunudur. Bu doğrultuda Suriyelilerin eğitim öğretim hakları konusunda çeşitli girişimlerde bulunulmuştur. Nitekim bu çalışmada da Suriyeli öğrencilerin eğitim öğretiminde aktif rol alan sınıf öğretmenlerinin karşılaştıkları sorunlar farklı boyutlarıyla ele alınmıştır. Araştırmada çalışma grubu nitel araştırma yöntemlerinden amaçlı örnekleme yöntemlerinden basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Mersin ilinde görev yapmakta olan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu ise Mersin ilinde görev alan ve sınıfında Suriyeli öğrenci bulunan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada veriler 50 öğretmen ile yarı yapılandırılmış görüşme formu yoluyla elde edilmiştir. Bu araştırma kapsamında yapılan görüşmelerden yararlanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile elde edilen verilerin çözümlenmesinde Suriyeli öğrencilere eğitim veren sınıf öğretmenlerinin eğitim sorunlarına ilişkin görüşlerini ortaya koymak amacıyla betimleme çözümleme yaklaşımı benimsenmiştir. Araştırmanın amacı sınıfında Suriyeli öğrenci bulunan sınıf öğretmenlerinin karşılaştığı sorunlardır ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmektir. Araştırma sonucunda sınıf öğretmenlerinin dil, disiplin, okul iklimine ve eğitim süreçlerinde öğrencilerin uyumundan kaynaklı oluşan problemler gibi çeşitli güçlükler yaşadıkları belirlenmiştir. Elde edilen verilerin sonuçlarında ise Suriyeli öğrenciler için uygulanacak eğitim hizmetlerinin daha planlı ve sistemli olması, sınıf öğretmenlerinin ve Suriyeli öğrencilerin daha fazla desteğe ihtiyacı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlardan yola çıkarak Türkiye'de Suriyeli öğrencilerin eğitimini kolaylaştırmak adına ne tür çalışmaların gerekli olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Millions of Syrians have had to leave their homeland due to the civil war in their country. One of the countries where Syrians migrate heavily is Turkey, based on the possibility that the chaos in their country will last for a short time and they will return, an open door policy has been implemented and“Temporary Protection”status has been given to the Syrians whose number is increasing day by day. In recent years, with the increasing number of Syrians in our country, some problems have come to the fore. One of these problems is the problem of education. In this direction, various initiatives have been taken regarding the education and training rights of Syrians. As a matter of fact, in this study, the problems faced by classroom teachers who take an active role in the education of Syrian students are discussed in different dimensions. In the study, simple random sampling method, one of the purposeful sampling methods from the qualitative research methods of the study group, was used. The universe of the research consists of primary school teachers working in Mersin. The study group of the research consists of primary school teachers who work in Mersin and have Syrian students in their classes. The data in the study were obtained through a semi-structured interview form with 50 teachers. Interviews made within the scope of this research were used. In the analysis of the data obtained by the semi-structured interview technique, a descriptive analysis approach was adopted in order to reveal the views of the primary school teachers who teach Syrian students about the educational problems, and descriptive analysis was used in the analysis and evaluation of more detailed data. The aim of the research is to find solutions to the problems faced by primary school teachers who have Syrian students in their classrooms and to develop solutions for these problems. As a result of the research, it has been determined that primary school teachers experience various difficulties such as language, discipline, school climate and problems arising from students' adaptation in education processes. As a result of the data obtained, it has been concluded that the educational services to be implemented for Syrian students should be more planned and systematic, and that primary school teachers and Syrian students need more support. Based on the results obtained in the research, it has been tried to reveal what kind of studies are necessary in order to facilitate the education of Syrian students in Turkey.