Boğaz ağrısı tedavisine yönelik oral film formülasyonu geliştirilmesi ve in vitro karakterizasyonu
Development and in vitro characterization of oral film formulation in the treatment of sore throat
  1. Tez No: 707469
  2. Yazar: NESLİHAN KALFA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Ağızda Dağılan Film (Oral Film), Boğaz Ağrısı, Dekspantenol, Kollicoat, Tekstür Analizi, Dexpanthenol, Kollicoat, Orally Disintegrating Film, Sore Throat, Texture Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Dekspantenol, yara iyileşmesinde etkili olan bir B vitamini türevidir. Bu maddenin entübasyon sonrası ortaya çıkan boğaz ağrılarında etkili olduğu bildirilmiştir. Bu tez çalışmasında dekspantenolun sıvı formda oluşu, sulu ortamdaki yüksek çözünürlüğü ve hidroksil sayısına bağlı olarak plastizer gibi davranması nedeniyle film formunun avantajlarından yararlanmak üzere çözücü buharlaştırma yöntemi kullanılarak boğaz ağrısı tedavisine yönelik ağızda dağılan film formülasyonu hazırlanmıştır. Ağızda dağılan filmler geriatrik, pediatrik, disfajili ya da mental sorunları olan hastalarda ya da ağız içi lokal ilaç kullanımı durumunda uygulama kolaylığı sağlamaktadır. Çalışmamızda film hazırlanmasında hidroksi propil metil selüloz, kollicoat IR ve maltodekstrin karışım halinde gliserin varlığında kullanılmıştır. Hazırlanan filmler ve filmlerin hazırlanmasında kullanılan jeller in vitro testler ile karakterize edilmiştir. Bu testler; polimer çözeltilerinin viskozitesi, pH ve adezif özellikleri, filmlerin içerik tekdüzeliği, kalınlık tekdüzeliği, nem içeriği, mekanik özellikleri, temas açısı, dağılma ve çözünme testidir. Dekspantenol miktar tayini HPLC analiz yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Final filmlerin morfolojik özelliklerinin incelenmesinde SEM analizlerinden yararlanılmıştır. Sonuç olarak yaklaşık 50 mg etkin madde içeren, 7cm2 yüzey alanlı ve mekanik özellikleri, dağılma zamanı boğaz ağrısı tedavisinde lokal olarak kullanıma uygun film forrmülasyonu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Dexpanthenol is a B vitamine derivative that is effective in wound healing. It has been reported that this substance is effective in sore throats that occur after surgery (intubation). In this thesis, an orally disintegrating film formulation for sore throat treatment was prepared by using the solvent evaporation method in order to take advantage of the film dosage form, since dexpanthenol is in liquid form, has high solubility in aqueous media and acts as a plasticizer depending its hydroxyl number. Orally disintegrating films provide ease of application in geriatric, pediatric patients with dysphagia or mental problems, or in the case of oral local drug use. In our study, hydroxy propyl methyl cellulose, collicoat IR and maltodextrin were used in the presence of glycerin in the preparation of the films. The prepared films and the gels used in the preparation of the films were characterized by in vitro tests. These tests are; viscosity, pH and adhesive properties of polymer solutions, content uniformity of films, uniformity of thickness, moisture content, mechanical properties, contact angle, disintegration and dissolution test. The amount of dexpanthenol was determined by HPLC analysis method. SEM analyzes were used to examine the morphological properties of the final films. As a result, a film formulation containing approximately 50 mg of active substance and surface area of 7 cm2 with mechanical properties and disintegration time suitable for local use in the treatment of sore throat, was obtained.