Almanya, İtalya ve Türkiye'deki ilkokul 3. ve 4. sınıf İngilizce öğretim programları ile ders kitaplarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparison of 3rd and 4th grade English language curricula and English textbooks in Germany, Italy and Turkey
  1. Tez No: 707472
  2. Yazar: EZGİ ULUTAŞ GÜLTİKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce, yabancı dil eğitimi, İngilizce öğretim programı, ders kitabı, English, foreign language education, English curriculum, textbook
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışmanın amacı, Almaya, İtalya ve Türkiye'deki ilkokul kademesindeki İngilizce öğretim programları ile ilkokul 3. ve 4. sınıflarda kullanılan İngilizce dersi kitaplarının karşılaştırılmalı olarak incelenmesidir. Bu amaçla 2020 yılında Education First tarafından açıklanan dünya kapsamında İngilizce yeterlilik verileri temel alınmış, verilere göre çok yüksek ve orta sıralamada yer alan 38 ülke arasından AB üyesi olan Almanya ve İtalya ile sıralamada düşük seviyesinde yer alan Türkiye'deki İngilizce öğretim programları ile İngilizce ders kitapları karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Çalışmada, ülkelerde kullanılan İngilizce öğretim programları ile İngilizce ders kitaplarını karşılaştırmak amacıyla doküman inceleme ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmada, Almanya, İtalya ve Türkiye'deki ilkokul 3. ve 4. sınıf İngilizce ders kitaplarının iç ve dış özelliklerinin, içeriklerinin, kitaplarda yer alan dört temel dil becerisini geliştirmeye yönelik etkinliklerin, sözcük varlığını ve dil bilgisini geliştirmeye yönelik etkinliklerin ve değerlendirme etkinliklerin benzerlik ve farklılıkları belirlenmiştir. Bunlara ek olarak, araştırmaya konu olan ülkelerdeki yabancı dil eğitim politikaları ile ilkokul İngilizce Öğretim Programlarının kazanımları karşılaştırılarak benzerlik ve farklılıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmaya başlamadan önce ülkelerin dil öğretim politikalarına ve İngilizce öğretim programlarına ait bilgilere internet ortamından ulaşılmıştır. İngilizce ders kitapları, uzman görüşü alınarak oluşturulan“İngilizce Ders Kitabı İnceleme Ölçütleri Listesi”ne göre incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda belirlenen kitap inceleme ölçütleri kapsamında ders kitaplarının iç ve dış yapı özellikleri arasında üç ülkede de farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Yine belirlenen kitap inceleme ölçütleri kapsamında üç ülkedeki kitapların içeriklerinin benzerlikler gösterdiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca, incelenen üç ülkedeki kitaplarda yer alan, dört temel dil becerisini geliştirmeye yönelik etkinlikler ile sözcük ve dil bilgisini geliştirmeye yönelik etkinliklerin ve değerlendirme etkinliklerinin içerikleri sayıları bakımından benzerlikler farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Çalışma kapsamında ele alınan üç ülkedeki yabancı dil eğitiminin incelenmesi sonucunda üç ülkede de ilkokul seviyesinde yabancı dil olarak İngilizcenin öğretildiği sonucuna varılırken, yabancı dil öğretimine başlama yaşı ve sınıf düzeylerinde farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Öğretim programları ele alındığında ise Türkiye'de merkezi bir program hazırlanıp, ülke genelinde kullanıldığı görülürken, Almanya ve İtalya'da çerçeve bir programın hazırlandığı ve okulların kendi programlarını düzenleyebildiği belirlenmiştir. Üç ülkenin de İngilizce öğretim programı çerçeve program temel alınarak hazırlandığı için genellikle kazanımları bakımından benzerlikler gösterdiği sonucuna varılmıştır. Ulaşılan sonuçlar kapsamında araştırmacılara İngilizce öğretim programları ile İngilizce ders kitaplarının hazırlanma süreçlerine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine comparatively the English language curricula and English textbooks used in the 3rd and 4th grades education of primary schools in Germany, Italy, and Turkey. For this purpose, English proficiency data in the world announced by Education First in 2020 was taken as a basis. According to the data, English language curricula and English textbooks in Germany and Italy, which are EU members, among 38 countries that are ranked very high and, in the middle, and Turkey, which is at the low level of the ranking, were compared. In the study, document review and content analysis methods were used to compare English language curricula and English textbooks taught in countries. In the study, internal and external features, contents, activities to improve the four basic language skills in the textbooks, activities to improve vocabulary and grammar, and evaluation activities are determined by considering the similarities and differences of the 3rd and 4th grade primary school English textbooks in Germany, Italy, and Turkey. In addition to these, the foreign language teaching policies in the countries that are the subject of the research and the objectives of the primary school English Curriculum have been compared and tried to determine the similarities and differences. As a start of the study, information about the language teaching policies and English teaching programs of the countries was obtained from internet sources. English textbooks were examined according to the“English Textbook Review Criteria”, which was created by taking expert opinion. It was determined that there were differences between the internal and external structure characteristics of the textbooks in three countries within the scope of the book review criteria determined as a result of the research. Moreover, it was concluded that the contents of the books in all three countries showed similarities within the scope of the determined book review criteria. In addition to these, it has been determined that the activities addressing the four basic language skills in the books in all three countries and the activities aimed at improving vocabulary and grammar, and the evaluation activities show similarities, and differences in terms of both their content and numbers. In addition to these, it has been determined that the activities addressing the four basic language skills in the books in all three countries and the activities aimed at improving vocabulary and grammar, and the evaluation activities show similarities, and differences in terms of both their content and quantity of activities. As a result of the examination of the foreign language teaching systems of the three countries covered in the study, it was concluded that English is taught as a foreign language at primary school level in all three countries, while there are differences in the age, and in the grade level of starting foreign language teaching. Considering the curriculum, it is prepared and taken in a centralized program in Turkey, while a framework program is prepared in Germany and Italy and schools can organize their own programs. It has been concluded that since the English curriculum of all three countries is prepared based on the framework program, they generally show similarities in terms of their objectives. According to the results, suggestions are given to researchers about the preparation of English language curricula and English textbooks, and to make the study more comprehensive.