Kliniğimizde tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisinde saptanan önemi belirsiz atipi ve önemi belirsiz foliküler lezyon için malignite riskinin öngörülmesi
Prediction of malignancy-risk for atypia of undetermined significance and follicular lesion of undetermined significance detected in thyroid fine-needle aspiration biopsy in our clinic
  1. Tez No: 667528
  2. Yazar: BİLGİN ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: UZMAN HALİL AFŞİN TAŞDELEN, PROF. DR. UZER KÜÇÜKTÜLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Thyroid nodule, atypia of undetermined significance, follicular lesion of undetermined significance, Bethesda classification, fine needle aspiration
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Trabzon Kanuni Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Yöntem: Ocak 2011 ile aralık 2015 arasında yapılan TİİAB' lerde ÖBA/ÖBFL olarak tanı konulan tüm nodülleri retrospektif olarak inceledik. Klinik, ultrasonografik ve nihai patoloji sonuçları ile takip verileri kaydedildi. Kesin analiz sonuçları için cerrahi eksizyon yapılan nodüller seçildi. Malignite oranı ve malignite için tahmini aralık yüzde olarak hesaplandı. Nodüllerde malignite için ris faktörü olabilecek klinik ve ultrasonografik özellikler araştırıldı. Bulgular: Çalışma süresi boyunca 5181 nodüle TİİAB yapıldı ve bunların 611'ine (%11.8) ÖBA/ÖBFL tanısı kondu. ÖBA/ÖBFL tanısı konan hastaların 64'ü (%10.47) ilk TİİAB sonrası opere oldu. Toplam 167 hastaya cerrahi yapılarak nihai patolojik tanı kondu. Cerrahi olarak tanısı doğrulanmış nodüller için malignite oranı ilk TİİAB sonrası opere olanlarda %35.1 iken (Malignite oranının alt ve üst eşikleri sırasıyla % 16.3 ve% 68.3 idi) ikinci TİİAB sonrası opere olanlarda %54.4'dü. Malignite için hiçbir USG bulgusu risk faktörü olarak öngörülemezken yalnızca yaş (>55yaş) bir risk faktörü olarak tespit edildi. Sonuç: ÖBA/ÖBFL tanısı alan tüm nodüllerdeki ve tekrarlanan biyopsiler ile belirlenen malignite oranları NCI'nın öngörüsünden yüksekti. Mevcut önerilerin tekrar değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Anahatar Kelimeler: Tiroid nodülü, Önemi belirsiz foliküler lezyon, önemi belirsiz atipi, Bethesda sistemi, tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi
Özet (Çeviri)
Objective: Our objective was to determine the malignancy risk for nodules categorized as atypia or follicular lesions of undetermined significance (AUS/FLUS) and to investigate the predictors of malignancy. Methods: We retrospectively reviewed all nodules diagnosed as AUS/FLUS on FNAs performed between January 2011 and December 2015. Clinical data, ultrasonographic features, follow-up data, and the final pathological results were recorded. Following the further exclusion, only nodules that underwent surgical excision were included in the final analysis. The malignancy rate and the range of malignancy rates were calculated. Clinical and ultrasound features of nodules were examined to determine the predictors of malignancy. Results: During the study period, FNA was performed on 5181 nodules, and 611 (11.8%) nodules were diagnosed as AUS/FLUS. After the initial diagnosis of AUS/FLUS, 64 (10.47%) patients underwent surgery. A total of 167 patients had undergone surgical excision at different time points. For surgically confirmed nodules, the malignancy rate after the initial FNA was 34.5% (the lower and upper thresholds for the malignancy rate were 16.3% and 68.3%, respectively), and 54.4% after the repeated FNA. No ultrasound feature was determined as a predictor, whereas age (>55 years) was a predictor for malignancy. Conclusions: The overall malignancy rate for nodules diagnosed as AUS/FLUS and the malignancy rate for nodules that underwent repeated FNA after AUS/FLUS were higher than the expected malignancy rates of National Cancer Institute. We suggest that the current recommendations should be reconsidered.