Femur kaynamamada çivi ile revizyonun kaynama üzerine etkisi
Effects of exchange reamed intramedullary nai̇li̇ng for femoral shaft nonunions
  1. Tez No: 707591
  2. Yazar: MEHMET METE YAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AĞIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Femur şaft kırığı, aseptik kaynamama, çivi revizyonu, Femur shaft fracture, aseptic nonunion, nail revision
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Aseptik femur kaynamamalarında birden çok yöntem bulunsa da çivi revizyonu bu seçenekler içinde kolay uygulanabilen başarı oranı değişken olan yöntemdir. Bu çalışmada femur şaft kırığı nedeniyle kliniğimizde intramedüller nail uygulanan hastaların uzun dönem takiplerinde kaynamama görülmesi sonucu tedavi seçeneklerinden biri olan çivi revizyonunun kaynama üzerine etkisi incelenmiştir. Metod: Çalışmada retrospektif olarak 2014 ve 2021 yılları arası şaft kırığı nedeniyle intramedüller oymalı ve kilitli çivi ile opere olan 25 hasta (erkek=20,kadın=5) incelendi. Kliniğimizde femur şaft kırığı nedeniyle opere olan 25 hastanın 6-16 aylık takipleri sonrasında aseptik kaynamama kararı verilip büyük boy intramedüller çivi ile revizyon yapılmıştır. Cerrahi karar alınan hastalara kırık hattı açılmadan eski insizyon yerlerinden uygun kesilerle çiviye ulaşılıp çıkardıktan sonra muhtelif oyucularla oyulduktan sonra 1-2 mm (ortalama: 1.6 mm) daha büyük çivi intramedüller yerleştirilip distal ve proksimalden kilitlenmiştir. Cerrahi sonrası tüm hastalar yük verdirilerek mobilize edilmişlerdir. Bulgular: Revizyon sonrası takiplerde 20 (%80) hastada ortalama 8,3 ayda (4-14 ay) kaynama görülmüştür. Hastaların takiplerinde ciddi bir komplikasyon gelişmediği kayıt edilmiştir. Sonuç: Düşük komplikasyon oranları, kolay uygulanabilir cerrahi teknik ve tatmin edici başarı sonuçları göz önüne alındığında aseptik femur kaynamamalarda çivi revizyonu güncel tedavi seçeneğini korumaktadır. Kaynamama tiplerini baz alarak yaptığımız gözlemde atrofik kaynamama dışında kalan kaynamama tiplerinde başarı oranının yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objecitve: Although there are multiple methods in aseptic femur shaft nonunions, the revision of nail which have variable succes rate is the most easily applied. In this study, the effect of exchange reamed intramedullary nailing for femoral shaft nonunions formed on patient who didn't heal in long-term follow-up performed in our clinic due to femur shaft fracture. Method: In this study, retrospectively between 2014 and 2021, due to shaft fractures 25 patients (male=20,female=5) who were operated with reamed and locked intramedullary nails were examined. In our clinic, after 6-16 months of follow-up of 25 patients who were operated due to femur shaft fracture decision was made by femur aseptic nonunion and were revisioned oversized with intramedullary nails. Patients who have been surgically decided after reaching and removing the nail with appropriate incisions from the old incision places without opening the fracture line, larger nail after reaming with reamers 1-2 mm (mean: 1.6 mm) placed intramedullary and locked from distal and proximal. After surgery all patients were mobilized by giving pressure. Results: In post-revision follow-ups, 20 (80%) patients had an average of 8.3 months (range: 4-14 months) healing has been observed. Record that there were no serious complications in the follow-up of the patients. Findings: Low complication rates, easy-to-apply surgical technique and satisfactory current treatment of nail revision in aseptic femur nonunions given the success results option. The success rate was found high in the nonunion types except atrophic nonunions.